Social icons

tipy na život v Lisabonu | ubytování

22. ledna 2017

Poslední dobou mi chodí spousty dotazů ohledně stěhování do Lisabonu. Jak si najít bydlení v hlavním městě Portugalska? Kde hledat byty? Jelikož vás začíná být docela dost a já se bojím, že občas nějakou informaci vynechám, rozhodla jsem se sepsat všechno do jednoho článku. Taky jsem hledala pomoc a informace všude možně.

Lisabon se vám bude určitě líbit, ale co jste mohli vidět z mých článků o ubytování, to je asi ten největší problém. Proto začneme hned tím.


UBYTOVÁNÍ
My jsme za čtyři měsíce tady vystřídali dvě ubytování a kdyby bylo víc možností, určitě by to neskončilo u tohohle. Všichni se ptáte na uniplaces.com, za sebe je nedoporučuji. Komise je zbytečně veliká kolem 200e, byt dopředu nemůžete vidět, informace nikdy nejsou dostatečný, jsou laxní k zákazníkům, jsou to Portugalci (hlavně) a ceny nájmů jsou taky přemrštěné - pokoj s koupelnou 450-500e, platí se samozřejmě dopředu, máte 24h na to, abyste si to rozmysleli, zda je vše ok a potom vám peníze už nevrátí a samozřejmě musíte zaplatit vašemu landlordovi jeden nájem dopředu. Náš první byt máme od nich a už bychom znovu do toho nešli. Takže si to rozmyslete, určitě je to ale ta nejjednodušší cesta.

Klasické stránky na pronájmy jako: custojusto.ptidealista.ptolx.ptimovirtual.comgrandemercado.pt - z těchto stránek jsme měli několik prohlídek, ale byty jsou většinou nevybavené, což je samozřejmě pro studenty nepřijatelné. Dají vám ale alespoň nějaký ponětí, jak to s byty chodí, cena, části města, velikost bytu. Nikdo nemluví většinou anglicky, chtějí zde většinou místní a na delší dobu. Pokud se sem chcete přestěhovat trvale, mluvíte alespoň trochu portugalsky, určitě bych to zkusila zde. Dokonce jsme četli i komentáře ohledně Remax, my se tam taky byli zeptat a bez žádných poplatků pro vás udělají solidní hledání, ale taky bohužel nevybavené byty.

Potom jsou tady něco jako luxusní ubytovny, naše bývalá spolubydlící tam momentálně bydlí a nemůže si to vynachválit. thehousingconcept.comlxpod.pt. Jsou zde pokoje s vlastní koupelnou, sdílenou koupelnou, apartmány, studia a hlavně moderně vybavené, s recepcí a pravidelným úklidem, je o vás jednoduše postaráno. Cenově to taky nevychází špatně, ale samozřejmě je neustále obsazeno a mam pocit, že minimálně u jednoho se musíte podepsat na 6 měsíců, což je super pro lidi s prací, jelikož za ubytování tady máte slevy na daních a zde samozřejmě dostanete veškeré vyúčtování, jelikož je to doopravdy velmi dobré a kvalitní ubytování.

Naše druhé ubytování máme přes facebook stránky. Pokud hledáte pokoj, určitě najdete. Cenově? Každou chvíli to leze nahoru, počítejte kolem 300-350. Kdo ale hledá, najde. My tam našli celý byt, takže určitě se dá.
Tady jsou: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 - při hledání najdete určitě další skupiny, je jich doopravdy dost, jelikož s ubytováním je teď dost velká krize.
Doporučuji se shánět dopředu, i když všichni se chtějí okamžitě sejít a většinou byt najdete nebo vám zmizí pod rukama během jednoho dne. Náš máme jen díky tomu, že kluk co si ho pronajal měl psa a majitelka bytu nechce zvířata.

Jakmile najdete byt, nezapomeňte se ujistit či zeptat:
1. Poplatky za elektřinu. Zda jsou v ceně či se musíte starat sami.
2. Internet. Velký problém tady, vždy je lepší byt už s připojením.
3. Zdi a strop. Baráky jsou tady starý, raději se zeptej, zda mají nebo měli problémy s vodou a všechno si raději zkontrolujte.
4. Většina baráků mají plynové bomby, které si musíte obstarat sami.
5. Žádné centrální topení v barácích, takže na zimu teplejší oblečení na doma.
Pokud nic z tohohle nezabere, napište mi znovu a já se zeptám známých. Napište mi vaše otázky prosím pod článek, ať si to mohou přečíst i ostatní a může jim to taky pomoci. :) Děkuji a doufám, že vám článek pomohl.

ENGLISH
Lately, I have received lots of questions about moving to Lisbon. Since there is more and more of you and I fear that I forget some information sometimes, I have decided to write it all down in one article. It makes me really happy that so many of you is thinking about moving here or you are already ready to come here. When we were in your situation, we tried to contact and find any help possible.
You will love Lisbon for sure, but what you could see from my past articles about the accommodation, this is probably the biggest problem. Therefore, we'll start with housing.
ACCOMMODATION
We're 4 months here and this is our second house and if there were more options, it would certainly not finish with this number. Most of you ask about uniplaces.com, I do not recommend it. The Commission is too high around 200e, you can't see the property in advance, the information on the website is never enough, they really don't care about customers and the prices are too much for rents - room with bathroom 450-500e, payable in advance of course. You have 24 hours to change your mind with possible reimbursement and you have to pay your landlord a rent in advance. Our first apartment was actually with them and we would not do it again. So think it over, but it's definitely the easiest way and it's completely understandable.

Rental pages as: custojusto.ptidealista.ptolx.ptimovirtual.comgrandemercado.pt - we have visited couple of flats through these websites, but the apartments are usually unequipped, which is obviously unacceptable for students. But they give you at least some idea about flats, price and placement in the city, apartment size. Nobody speaks English, they usually prefer locals and for a longer period. If you want to move here permanently and you speak a little Portuguese, I would definitely try on these websites. We read also comments regarding Remax and we have tried it too. They make a solid search, but unfortunately they don't have many equipped apartments.

Then there's something like a luxury dormitory. thehousingconcept.comlxpod.pt. There are rooms with en suite bathroom or shared apartments and studios. Very well and modern equipment, with a reception and regular cleaning. The prices are not so bad, but of course it is always full and I think you have to sign yourself for some months, which is great for people with work, because as far as I know, you can get it down from your taxes with the right receit from the landlord.

Our second flat is from one of the Facebook pages. If you're looking for a room, you'll find one always. Price? Every now and then it climbs up, but be ready around 300-350e.
Here they are1234567 - when you search, you will find other groups. There are really a lot, because the accommodation is actually pretty critical righ now.
I suggest you start to look before coming here, even though it is reccomended to check the ads posted just a couple of days, max. one week before the arrival, because properties are rented very quickly. We got ours just because the guy who rented before us had a dog and that was not ok with our landlady.

Once you see the flat, don't forget to ask:
1. Are bills included? In case no, what is the average price.
2. Internet. Huge problem here, it is better to take always flat where connection is done.
3. Walls and ceiling - no traces of water and ask about problems with water in the past! Since the houses in central Lisbon are very old, there can be many issues.
4. Most of the houses have gas bottle, which you need to replace on your own.
5. No central heating in houses.
If any of this does not work, feel free to write me again, and I ask around. The best would be if you write your questions in the comments so my answer will be valuable for other people as well. Thank you and I hope this article was helpful for you. :)

Photo by: instagram.com/martin_zinggl

DID YOU FIND THIS ARTICLE HELPFUL? SHARE IT ON PINTEREST, YOU WILL MAKE MY DAY.

3 komentáře

  1. Úžasný článek a skvělá fotka. Upřímně řečeno si asi nechám zajít chuť a jen tak na chuť tam vycestuji třeba jen na týden :)
    Tak jako tak je to nádherné místo. A rozhodně moc užitečný článek.
    Vy tedy mluvíte portugalsky? :)

    Gabux

    OdpovědětVymazat
  2. Fantastic!

    http://www.catwalk-avenue.com/2017/01/laguna/

    OdpovědětVymazat

Thank you for your lovely comments! :)