Social icons

BLOGGING TIPS FOR TRAVEL BLOGGERS

15. dubna 2017
blogging tips for travel bloggers

ENGLISH VERSION DOWN :)

Krásný den všem. Najít lék na to, aby váš blog byl čtený a čtivý v poslední době je docela nemožný. A to víc nemožný to je pro travel bloggery. Není to tolik atraktivní pro dnešní generaci jako kosmetika či hadry. A pokud u toho nemáte youtube, tak jste úplně v háji. 
A řekněme si popravdě, pokud na dotyčnou destinaci nemíříte, tak se maximálně podíváte na fotky, ale článek vás moc za srdce nevezme. Je to logické, taky vyhledávám články s místy, kam zrovna mířím.
Těžko budu přesvědčovat někoho, aby četl moje tipy na Madeiru či Lisabon, když už tam byl nebo se tam vůbec nechystá. Nemůžeme to mít nikomu za zlé.
Poslední dobou jsem nad tím hodně dumala, obzvláště, co jsem se vrátila z Madeiry. Jak článek ukázat co nejvíce lidem, které by to mohlo zajímat?

ANGLIČTINA
Pokud jste travel blogger, tak vám rovnou říkám, tohle se může moc hodit. Česká republika je moc malý rybníček, abyste tam někoho rychle zaujali s vašimi články. Pokud píšete tipy a rady na cestování, tohle je určitě příjemné plusko. Sama vím, jak strašně otravné to je, věřte mi. Mam vystudovanou angličtinu a stejně se mi do toho nikdy nechce. Nebuďme ale líní a vždy to přeložme, není toho zase tolik a dá se to hezky považovat za procvičování jazyka. Angličtinou rozšíříte své publikum o celou zeměkouli, jelikož cestovatelé z celého světa si mohou přečíst váš článek. Protože cestovatelé mluví anglicky...

PINTEREST
Pinterest absolutně postrádám u českých blogerů. Je to neuvěřitelný hnací motor pro blog a skoro nikdo ho nevyužívá, hlavně co se týče cestovatelů. 
Já sama hledám veškeré tipy pro cestování právě tam!
Jednoduše, váš pinterest by měl být správně propojen s vaším blogem.
Pokud je článek v angličtině, připravím si vždy jednu fotku pro pinterest. Měla by být vertikální, aby zabrala co nejvíce místa a bylo vás tam vidět, obrázek by měl být poutavý s krátkým textem. Sami vidíte, že se mam ještě, co učit. Zatím jen pár mých pinů dostalo víc pozornosti.
Například se mě chytla stránka Visit Portugal, díky nim moje piny jsou neustále v oběhu a můj blog z pinterestu navštěvuje víc a víc lidí.
Přidejte se do skupin na Pinterestu. We are Travel Girls mají super skupinu pro cestovatelské tipy, stačí jim napsat mail. (ZDE)
Na Pinterestu mě najdete tady, pošlete mi vaše piny, ráda si je přidám do svých nástěnek, třeba vám to taky pomůže.
blogging tips for travel bloggers
FACEBOOKOVÉ STRÁNKY
Tak teď se dostávám k jádru pudla. Jak jsem říkala, dlouho jsem dumala jak zviditelnit můj blog, tak aby to dávalo smysl. Pokud chcete být vidět na instagramu, musíte označovat patřičné stránky, které vaše posty budou sdílet.
Proč to nezkusit s fejsíčkem? Tak jsem si jednoho krásného dne sedla za počítat a hledala jsem všechny stránky spojené s Madeirou. Stránky, které sdílí fotky, články či videa ostatních uživatelů. Madeira je malinká, ale má překvapivě hodně pozornosti na facebooku. Napsala jsem asi 20 stránkám. Slušnou, ne moc dlouho zprávu, kde jsem vysvětlila co dělám a zda se nechtějí podívat na můj článek. Dostala jsem asi pět odpovědí. Z toho dvě stránky sdíleli moje články. A co se stalo? Neuvěřitelné. Můj článek o Madeiře byl sdílen asi 20x, přes tři dny můj blog měl více než 4000 prokliků za den, to se mi nikdy nestalo. Dostala jsem ohlasy, jak kritiku, tak podporující zprávy. Což znamená jen jedno, lidi si přečetli můj článek! Lidi, které to zajímá, a kterým to něco řeklo. Přesně to, co potřebujete.
Co vám tím chci říct? Nestyďte se. Psali jste o nějakém místě, restauraci, hotelu, kavárně? Napište jim, ohlašte se jim. Spousty podniků budou jen rádi, že o nich píšete a třeba tím někomu pomůžete, kdo se na to určité místo chystá.
Samozřejmě jsem neskončila jen u Madeiry, stránka Visit Portugal, jak jsem psala už u Pinterestu, se mnou navázala kontakt a napsala o mě českým spolupracovníkům, tak uvidíme, co z toho bude.
Nikdy nevíte, co z toho může vyrůst a pokud si s tím dáte práci, dejte o sobě vědět! Nestyďte se! Buďte vždy slušní, poděkujte, i když vás odmítnou.
FACEBOOKOVÉ SKUPINY
Tohle vám nemusím představovat. Existuje stovky skupin, kde můžete sdílet vaše stránky či rovnou posty. Já mam nejraději WE ARE TRAVEL GIRLS, z českých Píšeme Fotíme a samozřejmě moji skupinu, Czech Travel Bloggers. Důležitý bod, nesdílejte stejný článek na všech skupinách ve stejný den, obíráte se o hodně očí. Rozdělte si to do dnů. Opět zde apeluji na angličtinu, další jazyk vám hned umožní sdílet do víc mezinárodních skupin.
blogging tips for travel bloggers
SEO - SEARCH ENGINE OPTIMIZATION
Jednoduše, abyste byli vidět. Pro travel blogery je tohle doopravdy důležité, jelikož chcete aby vaše články byly vždy zviditelněny ve vyhledávači. Je to podstatné jak u pinterestu, tak u blogeru. Snažte se napsat zajímavý, poutavý text se správnými slovy. Sama se tohle teprve snažím ovládat, ale ze začátku určitě pojmenujte vaše fotky a vypište se u Vyhledávat v popisu na blogeru. 

KRÁTKÝ SEZNAM TRIKŮ
Taky vás nebaví, jak každý velký bloger dává rady typu: 'Buďte originální', 'Buďte svůj', 'Pokud budete dělat něco s láskou, hned se vám to vrátí'. A pak se tyhle velký blogeři sdílí navzájem, aby si pěkně hrabali na písečku.. Zamyslete se sami, koho podporujete vy a za kým stojíte. Pokud se vám něco nelíbí, nemusíte sledovat někoho, jen že ho sleduje přes 100k lidí.
Pravda je, že za vším stojí tvrdá práce. Pravidelné psaní článků! Stojte si za tím, co napíšete. Dejte o sobě vědět. Poproste o pomoc. Nabídněte pomoc. Pamatujte si, tak jak se chováte vy, budou se k vám chovat ostatní.  

Růžová, je to jedna z nejoblíbenějších barev. To samé platí pro instagram. Moje celo růžová fotka instagramu v Belému u Mcdonaldu má nejvíc shlédnutí na mém insta. Normálně mam kolem 1000-800 zobrazení a 2-3 uložení na post.
blogging tips for travel bloggers

Zkuste v popisku občas použít slovo luxusní, přitahuje pozornost.

Podporujte se navzájem. Líbí se vám nějaký článek? Dejte o tom opět vědět. Pomůžete vašemu kolegovi a i sobě. Rozšíří to vás obzor a i obzor vašich čtenářů.
NESTYĎTE SE!
BUĎTE DRZÍ, NELEZTE NIKOMU DO ZADKU, KOMENTUJTE, LAJKUJTE, POUŽÍVEJTE HASHTAGY, TAGUJTE LIDI VE VAŠICH POSTECH, I VÁŠ OSOBNÍ PROFIL NA FACEBOOKU NA VAŠICH FB STRÁNKÁCH. 
Rodina a přátelé jsou na začátku vaše největší podpora. Poproste je o sdílení, lajky či komentáře.
Nebojte se toho, že lidi už nečtou. Čtou, jen o vás třeba nevědí!
Kupte si doménu (to jste ještě neslyšeli, co? A jsme u té originality) Kdo chce návod, přihlašte se do komentů, přátelé! 

Abych vám tady nekecala nesmysly, tady jsou moji oblíbení blogeři a jejich instagramy! Tito lidé si zaslouží víc sledovanosti. Z tohohle udělám pravidelný článek, takže pokud se zde nenajdete, nezoufejte, už brzo budu dělat pořádný článek o mých oblíbených Instagramech.

VELKÝ HUBÁNEK TĚMHLE SLEČNÁM:
ŽIVOT NA ROVINU od mé kamarádky Tamarky - WEB, INSTA
Kristy Sutherland, photo & design - WEB, INSTA
MISS TRAVEL FAIRY - WEB, INSTA
Anetka Kubů - WEB, INSTA

No a na závěr bych vás chtěla poprosit o sdílení tohoto článků, ne kvůli mně (samozřejmě kvůli sobě, že) ale třeba může pomoci dalším lidem. Za předpokladu, že se vám líbil a pomohl vám, díky a mějte se famfárově!
Hello there, writing this article in English seems like the last original post someone ever wrote, but since recently I have found great ways to promote my blog in very nice way, I am gonna share it with you.
The part in Czech is obviously longer, because there are different points for my Czech readers and for my internation readers.

ENGLISH LANGUAGE
For example, if you are reading this, I don't need to remind you that writing your posts in English is super essential and as a travel blogger, it is a must-do. Of course, the more languages you use, the more views you get. So I would recommend to write it in your mother tongue and English.
PINTEREST
This search engine/social media is one of the most important aspect of your blog post. Mainly, if you write about tips and tricks for travel. 
You need to make sure that every post of yours has a photo ready for pinterest. That means vertical, colorful photo with catchy title. The more your photo gets repinned, the more visualization for your blog. Don't forget to join the Pinterest groups. I love the one from We are Travel Girls. (HERE)
FIND ME ON PINTEREST HERE. I WOULD LOVE TO SEE YOUR POSTS.
FACEBOOK PAGES
Here we go. The trick I owe the success for last couple of weeks. When I wrote the articles about Madeira, I was kinda sad that nobody was reading it. So I was thinking, if we can tag and hope for reposts on instagram, why don't I do it on facebook? So I pushed it more and I wrote a short, polite message to all facebook pages conected to Madeira. 
I wrote like 20 messages, got 5 answers and 2 pages reshared my posts. Well, guess what, from one of the pages, my article got reshared other 20times, which is something great for a small, starting blogger. 
Did you write about some place? Find all the pages on facebook and contact them with your blog. For sure, there will be someone really insterested about your work and you never know, where it can get you.
DON'T BE SHY, MY FRIENDS.
FACEBOOK GROUPS
The same is for all the facebook groups for blogging and traveling. Just one thing, never share one article on all the groups in one day! You are stealing from yourself many, many people to go to your blog. Different articles on different days, that is the trick. Why? When one person, who is in the same groups, goes to facebook, he or she will see your post in one big cluster. If you post it on different days, more people to see it, much more attention.

MY TRICKS
SEO is basic and it is great for a long run of your blog.
Pink color, always the best for everything. Just check my instagram post. I have views usually around 1000-800 per post.
Share posts of your fellow bloggers and instagramers.
Support each other and behave always good and be polite!
Be cheeky! Be brave!
blogging tips for travel bloggers
DID YOU FIND THIS ARTICLE HELPFUL? PLEASE SHARE AND LET PEOPLE KNOW ABOUT IT, IT CAN HELP ALL OF US. THANK YOU :)

Cestování na vlastní pěst, bez pravidelného příjmu je těžké. Pojďme si navzájem pomoci, ZDE najdete kredit na airbnb.com, pomůžete jak sobě, tak i mně, pokud se zaregistrujete pod mým linkem. Díky :)

As you probably know, travelling by yourself without any income is hard and challenging, help me and yourself by registration HERE on airbnb.com for some extra money for our amazing travels. Thank you so much! :)

Líbí se vám, co dělám? Můžete mi koupit kafe, na podporu tohoto blogu a mé závislosti. Protože si za to určitě nekoupím víno. :) Děkuji, že čtete a chodíte sem.

Do you like my work? You can support me by buying me a coffee. Thank you for reading and being here.

25 komentářů

  1. Díky za tento článek! Jelikož jsem v blogování úplný nováček, tak takovéhle tipy se určitě hodí. Chtěla bych začít s Pinterestem, myslím, že je to skvělý nástroj, ale zatím vždycky zapomenu vyfotit pár vertikálních fotek :) Jo a nemáš, prosím, nějaký tip na přidávání textu k fotkám? Zkoušela jsem pár aplikací, ale designově nic moc...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sama bych s tímhle potřebovala poradit, ale zatím používám jen PicMonkey :) Což je trochu jak pro děti, ale zatím mi to stačí :)

      Vymazat
  2. Ahoj holky, na pridavani textu k fotkam pouzivam Canva a za me super :)

    OdpovědětVymazat
  3. Diky! Hned stahuji, mam pocit, ze jsem o tom jednou slysela :)

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělé tipy, hlavně ty facebookové stránky, ta čísla mě překvapila. Díky za článek! Až na tu angličtinu.. Já osobně mám ráda české blogy v češtině. Právě proto, že je ten rybníček tak malý, měli bychom růst podporovat a nenutit a necpat cizí jazyky a čistě české blogy tím potlačovat. A když už, tak mít dvě verze blogu, takhle každého zajímá vlastně jen půlka článku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud ale blog je v cestine, neni mozne pouzivat Pinterest, kde prevazne lidi hledaji tipy na cestovani, zbytecne bych se okradala o ctenare. :) Nevidim taky problem, aby blog byl v ajine, rozhodne tim nikdo nenici ceske blogy, kterych je azaz. A to ze kazdeho zajima jen pulka, no to neni uplne pravda preci, clanek je takto rozdelen. Nejsi jedina komu ten bod o anglictine vadi, zvlastni, takovy zakld :) Je jedna vec blog vylozene pro ceske ctenare a druhe blog pro mezinarodni ctenare. :)

      Vymazat
    2. Já píšu blog pro české čtenáře, i za cenu nižších čísel :) Ale angličtina mi nevadí, to ne, jen nemám moc ráda tyhle rozpůlené články, obzvlášť u těch delších textů. Pak je najednou Aj nahoře a pak už čeština vymizí úplně, což jsem zažila u mnoha blogů a přestala jsem je číst (anglicky rozumím, o to nejde). Dobré řešení je podle mě verze česká a verze anglická, totožný obsah, ale čtenář najde jen to, co ho zajímá, ne 'dvojitý' obsah :)

      Vymazat
    3. Já píšu blog pro české čtenáře, i za cenu nižších čísel :) Ale angličtina mi nevadí, to ne, jen nemám moc ráda tyhle rozpůlené články, obzvlášť u těch delších textů. Pak je najednou Aj nahoře a pak už čeština vymizí úplně, což jsem zažila u mnoha blogů a přestala jsem je číst (anglicky rozumím, o to nejde). Dobré řešení je podle mě verze česká a verze anglická, totožný obsah, ale čtenář najde jen to, co ho zajímá, ne 'dvojitý' obsah :)

      Vymazat
    4. Naprosto to chapu a dava to vetsi smysl! :) Budu na tom taky pracovat, abych mela dvojitou verzi. Jsme moc rada, ze to muzeme probrat, alespon se priucim vzdy neco noveho :) diky za komentare :))

      Vymazat
  5. Zdravím, souhlasím s Pinterestem, pro mě stále rostoucí zdroj návštěvnosti. Hlavně i přes méně aktuální články. FB je pro mne ještě výzva, ale díky za tipy.

    OdpovědětVymazat
  6. Zajímavý článek, díky za něj. Moje osobní zkušenost je trochu jiná, cestovatelsko-lifestylový blog aktivně píšu od července 2016, ale návštěvnost blogu mám vyšší než na Instagramu či FB (což mi jasně ukazuje na to, že bych se těmto sítím měla lépe věnovat :-)) O kombinování ČJ a AJ jsem dlouho uvažovala, ale nakonec jsem si řekla, kolik zahraničních travel blogerů sama sleduji a čtu si i články i z destinací, kam se zrovna nechystám. Zajímají mě oni sami, jejich zážitky a historky. Píší tak osobitě, že mě to baví číst i přes to, že bych se tam sama nevydala. Ale každému bude fungovat něco jiného. :-) Hodně štěstí!

    OdpovědětVymazat
  7. Úplně super článek a tipy, krásný, obsáhlý čláek. Suep, jak sji nápaditá a snažíš se :) Jako ty čísla u článků, super motivace, vidím že to prostě jde a to mě inspiruje :)) Děkuju za takový články! Hodně štěstí v blogování.

    OdpovědětVymazat
  8. Skvely clanek a gratuluji ke zviditelneni! Byla to skvela iniciativa cilit pres FB. Ja zatim takhle nikoho neoslovila a asi bych mela. :) S AJ urcite souhlasim. Dnes to bez ni daleko nedojde. Jinak me se osvedcila pro mou AJ verzi spoluprace s FB skupinou Female Travel Bloggers, Blogging boost ci Bloggers supporting bloggers. Tvuj Pinterest zacnu sledovat. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Díky za super komentáře, holky :) Mam hroznou radost, že to můžeme prodiskutovat.

    OdpovědětVymazat
  10. Paráda, moc gratuluji, že se Ti takhle daří! A tenhle článek je ten nejlepší a nejužitečnější, co se týče blogových tipů, co jsem zatím četla, a že jich byly kvanta! Opravdu díky, ten Pinterest je pro mě největší překvapení!

    OdpovědětVymazat
  11. Moc hezký článek s fajn tipy :-). Nepíšu sice travel blog, ale myslím, že je to zajímavé i pro ostatní. Pinterest využívám celkem hojně a taky mi přijde trošku líto, že v ČR až tak nefrčí. Ať se daří a články mají úspěch ;-)

    OdpovědětVymazat
  12. Díky na stotisíckrát! Musím říct, že přesně takovéto články bych měla číst častěji, protože čím dál víc zjisťuju, kolik toho vlastně o blogování nevím. Asi budu za úplného blbečka, ale třeba jsem netušila, že můžu přidat vlastní fotky na Pinterest, ups. Moc díky! :)

    Zápisky z cest a života v Anglii ⇨ Secrets of M

    OdpovědětVymazat
  13. Teda, moc dobrej článek! Jsem ráda, že někdo konečně napsal něco užitečného a ne jenom samé obecné kecy :D:) Děkuju!:))
    One blondie life

    OdpovědětVymazat
  14. Je fajn, když někdo objeví "jak na to" a podělí se s tím i s těmi, které něco takového nenapadne, ale touží po tom samém. :)

    OdpovědětVymazat
  15. Super tipy! Určitě si pomohla nejen mně! Máš můj obdiv za to, že píšeš články i v angličtině. Rozhodla jsem se zlepšit angličtinu, nejenom proto, abych mohla psát články i v angličtině. :) Super článek! DĚKUJU! <
    S láskou
    ♥JORIES♥

    http://basic-whitegirl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  16. Ja už sa v "blogovom" svete pohybujem niekoľko rokov, ale zjavne v tom neviem chodiť. Na začiatku ma čísla vôbec nezaujímali, blogy ešte v tej dobe neboli tak "in" ako sú teraz. A zdá sa mi, že v tejto dobe je veľmi ťažké sa presadiť. Trochu v tom lietam a neviem si s tým pomôcť. Tvoj článok je užitočný a v mnohom mi otvoril oči.

    http://lamodaeanarchia.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
  17. Super inspirativni clanek! :) diky!

    OdpovědětVymazat
  18. Great tips! I never thought of using pink backgrounds to get more views.
    Elizabeth | Confidentlyelegant.com

    OdpovědětVymazat
  19. Ahoj, děkuji za užitečné rady. =) Už 6 let žiji v zahraničí a lidi se mě na to hodně ptají. Ted momentálně jsem v Jižní Korei, tak jsem se o tom rozhodla napsat. Začala jsem psát teprve minulý týden. Dlouho jsem přemýšlela jestli mám psát v angličtině nebo v češtině. Zatím píšu v češtině, protože chci aby si to mohl přečíst každý kdo mě zná. Moje rodina třeba anglicky nemluví. Psaní mě baví a myslím si, že je to i hezká vzpomínka. Můžu se vždy ohlédnout zpět a vzpomenout si na všechno co jsem zažila. Do Portugalska bych se taky jednou ráda podívala. =)

    Hezký den.

    https://zapisnikjednedivky.wordpress.com

    OdpovědětVymazat

Thank you for your lovely comments! :)