Social icons

CO POSLOUCHAT, KDYŽ CHCETE POSLOUCHAT I.

6. srpna 2017

Krásný den! Nevím, proč mě to nenapadlo dříve, ale ráda bych vám pravidelně přidávala články ohledně hudby. Tentokrát to jsou písničky, který nějakým způsobem ovlivnily můj život, ať už mi pomáhaly, když jsem nebyla v pohodě nebo protože mají hlubší význam.
Většina songů pochází z mozku Damona Albarna, pokud mě znáte a sledujete déle, víte, že jsem velký fanoušek jeho tvorby od Blur po Gorillaz a v neposlední řadě jeho solo album Everyday Robots, které mi v podstatě pomohlo přežít tři roky v Praze a moji nechuť do všeho.
Když slyším píseň You and Me, tak se mi stále nad tím a ním klepou kolena. Není většího hudebního mozku naší doby a budu se hádat. I když, možná kdyby tolik nechlastal byl by na tom lépe. Nebo nebyl?
Stejná písničky Everyday Robots je odraz našich životů, jelikož reflektuje naši posedlost telefony a čuměním do osvětlených krabiček. Damon Albarn sám nesnáší veškerá sociální média, i když samozřejmě jak můžete vidět u posledního alba Gorillaz, technika a online svět, je to, o co tady jde.
Jejich alba bych mohla rozebírat do aleluja. Jen se ohlédněme za Plastic Beach, co už je prosím stará osm let, a celé album je založené na těch sračkách, kterýma sebe a náš svět zasypáváme.
Samozřejmě, jejich nové album Humanz je opět odraz problémů, které jsme si sami nadělali a nemohli to udělat lépe. Album je úplně jiné, než jejich předešlá tvorba. I když popírají, že není hip-hop, je z velké části o něm. Motivem alba je party, jelikož svět jde někam, tak to alespoň propaříme a protančíme.
Já jen doufám, že vám článek něco řekne a přesvědčí vás zkusit něco nového.
Většina videí a písniček jsou moje oblíbený live koncerty, abyste si to fakt mohli vychutnat. Berte v potaz, že na koncertech jsou většinou umělci úplně na kaši.

DAMON ALBARN

GORILLAZ
On Melancholy Hill (moje nejoblíbenější live verze)
Amarillo (Víte, že album Fall bylo složeno jen na iPadu a to během turné pro Plastic Beach? Neuvěřitelný!)
A nejlepší Kids with Guns
Momentz (Z Humanz, až bude oficiální video, dodám)

BLUR
OUT OF TIME - Kdybych si měla vybrat na celém celičkém světě za celou historii hudby písničku, tak je to tahle. V životě jsem se necítila tak spjatá s textem jako je tenhle. Každý slovo mluví z moji duše a řeknu vám tajemství, jo? Chci si nechat refrén vytetovat. Blur mají taky skvělý dokument odkud je i TOTO VIDEO. Doporučuji pokud vám Britpop něco říká.
GIRLS&BOYS - písnička, co předběhla svoji dobu a co se nikdy neoposlouchá. Tetotáví n.2
PARKLIFE - I když Coffee&TV je druhá nejznámější písnička od Blur a díky ní jsou známí, Parklife je písnička díky které je ultimátně miluji. Je to taky jedna z nejtěžších písniček na vyzpívání.
Blur jsou nejslavnější pro svůj Song2, pravděpodobně jediná písnička, která dokázala v zemi milující Oasis, je předběhnout. Do teď je Song2 hymna pro Britpop, alespoň pro mě. Četla jsem několik článků, jak Song2 byla složena, v tom poslední Graham říká, že jednoduše nechali Damona vřískat do mikrofonu, protože nevěděl text. Co jste možná nevěděli je, že Song2 má dvě minuty a dvě sekundy, je to druhá píseň na jejich albu Blur, druhý singl, co vydali a druhá píseň na Best Of. Damon si v Gorillaz říká 2D. Každý máme nějakou úchylku.
Já jsem Blur viděla na živo v New Yorku byl to ten největší zážitek mého života.

OASIS
Měli jsme The Beatles a Rolling Stones proti sobě, Nirvanu a Guns&Roses a v Británie byl boj o Britpop krále, který vyhráli samozřejmě Oasis proti právě zmíněných Blur. Viděli jste dokument? Neviděli? Je na Netflixu a rychle to napravte, já jsem ukápla slzičku, protože u dobré hudby vždy brečim.
Řekněme si popravdě, všichni chceme zpívat s mikrofonem nahoře s rukama za tělem a čapkou na hlavě..
THE MASTERPLAN
MAGIC PIE (oficiálně moje nejoblíbenější)

THE CURE
Viděla jsem je minulý rok a bylo to úchvatný, neuvěřitelný zážitek, na tolik, kolik jim je let to bylo dost solidní!

TEĎ PO PÍSNIČKÁCH:
The Good, The Bad&The Queen - Herculean (Další kapela Damon Albarna, která bude mít brzo nové album)

Jsem velký fanoušek Beatles, ale vypisovat se s tím není zrovna easy a sami to asi znáte. Doopravdy bych vám chtěla doporučit ALLAH-LAS, JUNGLE a THE GOOD, THE BAD&THE QUEEN.

Tak co na to říkáte? Znáte? Neznáte? Bude další? :)


3 komentáře

  1. Milujem čítať takéto články. Veľmi rada spoznávam hudobné štýly iných ľudí a taktiež pesničky. Niečo som poznala, niečo nie. Skôr veci ku koncu. Oasis a The Cure. Urob niekedy pokračovanie!
    xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
  2. Intro je srdcovka! Vždycky se u ní úplně odreaguju. Ostatní moc neznám, ale i tak super tipy :)

    https://thewaybya.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Kdyz vidim ty XX - byla jsem v Zahrebu na jejich koncerte a opravdu to byl krasny zazitek. Nadherne vystoupeni, skvely zpev, melodie...uplne jsem se do toho ponorila (a i mi pak prestalo vadit, ze Chorvati kourili v davu v uzavrenem malem prostoru :D ). Takze doporucuji, opravdu to umeji a sla z nich citit krasna uprimnost :)

    OdpovědětVymazat

Thank you for your lovely comments! :)