Social icons

MONT-SAINT-MICHEL | TOO MUCH BEAUTY, TOO MANY PEOPLE

15. října 2017
Mont-Saint-Michel, France, Ejnets, travel

MONT-SAINT-MICHEL ve Francii, jedno z těch luxusních instagramových míst za poslední dobu. Když jsme se rozhodli pro cestu po Francii, toto musela být jedna ze zastávek, bylo to přeci jenom při cestě. Doopravdy jsem se moc těšila. 
Úsměv mě lehce přešel, když jsem zjistila, že zpáteční jízdenka z Rennes za klasický příměstský autobus je 30e. To už mi přišlo jako přitažené za uši a jelikož jsme oba dva nad 26, museli bychom si i zaplatit vstup do kláštera za další 10euro. Jedna strana říkala, že máme jít, vážně krása, druhá strana (starší historik) nám řekl, že se na to máme vykašlat, protože to není nic extra.
No, rozhodnuto bylo, když na místě bylo asi tři tisíce lidí, tudíž bych z toho stejně nic neměla.
Když jsme vlezli do vesničky na ostrově, pod klášterem, strašně jsem se těšila, že si projdeme alespoň to. Jak říkám, všude hodně lidí. Výlet pro nás skončil, když jsme procházeli mezi domky, tlačili se mezi lidmi a přede mnou obrovská kaluž krve.
Myslela jsem si, že nepatřím mezi lidi, co omdlévají, když vidí krev. Toto bylo spíše jak rozlitá barva. Proto, když jsem viděla starší pani, ve věku mé babičky, jak leží na schodech a kolem ji otírají a ošetřují, myslela jsem, že půjdu do mdlob. Ránu jsem neviděla, nechtěla jsem očumovat, kolem ní už bylo tak dost lidí a záchranářů. Viděla jsem, jak strašně moc krve teče po její noze. Podle mě uklouzla na schodech, spadla a měla otevřenou zlomeninu.
Jak říkám, byl tam HROZNÝ CHAOS, všude strašně moc lidí, takže se doopravdy nedivím, že se něco muselo stát. Dávejte na sebe vždycky pozor, nikdy nevíte, co se může stát a který blbec do vás kde drkne!
Z vesničky jsme raději odešli, prohlédli si hrad trochu okolo, ale přes bláto se to moc nedalo, tudíž jsme raději šli dál a tam jsme fotili. Chytli jsme i všudypřítomné ovce. Krása. Velmi překvapivě, všichni byli jen uvnitř, nikdo tu krásu neobdivoval z dálky. Nerozumí tomu. 
Z Rennes se sem tedy dostanete autobus z hlavní zastávky hned v centru. Všechny časy najdete na internetu nebo se stačí zeptat, nejezdí tak často. Nedoveze vás hned k ostrovu, odtamtud jezdí autobusy zadarmo každých 5/10 minut nebo se můžete projít pěšky, ale hrozně tam fouká. 
Nedoporučovala bych tam jíst, protože ceny jsou nehorázné.
Je to turistická atrakce, připravte se na to. Stojí to za to? Určitě. Možná čím dřív, tím líp.

EN:
When we were planning our trip around western France, of course, I wanted to see Mont-Saint-Michel. It was our very last stop here, from Rennes we went to Brussels the day after. 
I have seen this monastery in every other instagram photo, so I was slightly scared of people. And it was fear on the money.
Just too many people, people. 
Obviously, it is worth the visit, but seriously. I have seen a woman there to get seriously injured. She probably felt down the stairs and broke her leg, with blood everywhere and that was it for me. I don't need to see everything and be everywhere for price of somebody pushing me down the stairs. No walking around village, no seeing the actual monastery.
The price of the bus to get there is also super expensive, the return ticket 30euro? Really? And it does not go so often from Rennes. Take care of that, if you plan your trip from there.
Like I mean, this place has its price, I understand that, but too much is too much. Go as soon as you can, because I think it is gonna get even worse. Sometimes too many people is just too many people. You can't actually enjoy the place at all.
I enjoyed the most from far away where we took tons of photos, also with the sheep. Yay! :) So I guess, that was it, but 30euro ride by bus? For couple of photos? Think about that. :)
Mont-Saint-Michel, France, Ejnets, travel
Mont-Saint-Michel, France, Ejnets, travel
Mont-Saint-Michel, France, Ejnets, travel
Mont-Saint-Michel, France, Ejnets, travel
Mont-Saint-Michel, France, Ejnets, travel
Mont-Saint-Michel, France, Ejnets, travel
Mont-Saint-Michel, France, Ejnets, travel
Mont-Saint-Michel, France, Ejnets, travel
Mont-Saint-Michel, France, Ejnets, travel
Mont-Saint-Michel, France, Ejnets, travel
Mont-Saint-Michel, France, Ejnets, travel
Mont-Saint-Michel, France, Ejnets, travel
Mont-Saint-Michel, France, Ejnets, travel
Mont-Saint-Michel, France, Ejnets, travel

DID YOU FIND THIS ARTICLE HELPFUL? SHARE IT AND LET OTHER TRAVELERS KNOW ABOUT THIS MAGICAL PLACE. THANK YOU. :)
Mont-Saint-Michel, France, Ejnets, travel

Cestování na vlastní pěst, bez pravidelného příjmu je těžké. Pojďme si navzájem pomoci, ZDE najdete kredit na airbnb.com, pomůžete jak sobě, tak i mně, pokud se zaregistrujete pod mým linkem. Díky :)

As you probably know, travelling by yourself without any income is hard and challenging, help me and yourself by registration HERE on airbnb.com for some extra money for our amazing travels. Thank you so much! :)

12 komentářů

  1. Byla jsem na Mont St Michel dvakrát, jednou za odlivu, to jsem se procházela v tom bahníčku bosky, a jednou za přílivu. Oboje mělo své kouzlo, ale jak píšeš, spíše z dálky. Ta vesnička a samotný klášter mě moc neoslovily, v klásteře jsem sice byla zadarmo, ale teda to plné vstupné bych za to nedala! Tyjo ale pamatuju si, že ten bus z Rennes nás stál okolo 12 € zpáteční, ale to bylo asi tím, že jsme měli Korrigo kartičku na MHD v Rennes, díky tomu to bylo o tolik levnější :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidiš to a já jsem všude hledala, jak najít nějakou slevu a nikde nic. Tak příště :) Jinak ty ceny byly vážně hrozné.
      Jinak četla jsem i komentář k Bordeux a určitě ti projedu blog a kdybychom se tam vážně stěhovali, asi i napíšu :D :) Díky!

      Vymazat
  2. Bože, to je ale nádhera:)

    Já taky nejsem člověk, co se hroutí z krve.. Já se hroutím vždy z toho, když se někomu něco stane a vím, že ho to strašně bolí :D jsem asi až příliš empatická, protože v tu chvíli jdu do mdlob víc já, než daná zraněná osoba :D

    OdpovědětVymazat
  3. To ste mali bohužiaľ veľmi nepekný zážitok. Ja by som omdlievala asi tiež. Nikdy človek nevie ako sa v takej situácii zachová. Ale aj tak to za to stálo, to miesto vyzerá nádherne.

    https://lamodaeanarchia.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
  4. Též nemám moc ráda davy turistů, ale když je něco hezké a čím dál více profláklé, tak se tomu bohužel nevyhneme. Fotky skvělé, rozhodně se mi líbí fotky z dálky :)

    http://thewaybya.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Thank you for this post! I have literally always wanted to visit because I always see the photo of this destination on Pinterest and Instagram. Your photos also make it look more realistic and I can actually see what it will actually look like once I visit! :D

    OdpovědětVymazat
  6. Hi there!
    I'm French, used to live a 2h-drive away from Le Mont Saint Michel, and one time, we went there with my parents.. and arg, too many people, and too many souvenir shops with cliché-stuff made in China..
    Nonetheless, I still found the view beautiful, and enjoyed visiting the castle and the old town.
    If I were to go there again, I would, but I would do it on a weekday, and not during a national holiday. I guess it's way more bearable ;)

    OdpovědětVymazat
  7. Hi there I love Mont St Michel and have been twice (once to take a friend), it is crowded but the beauty and the view surpass the crowds and we just took it slowly so there was no need for us bother about other people. Unfortunately the more we write about iconic places, the more people will go there.

    OdpovědětVymazat
  8. Thank you for sharing so many photos, that place is beautiful! Goodness, that is a scary situation and so unfortunate for the girl who got hurt.

    OdpovědětVymazat
  9. Krasa je to, ale jak pises, ty davy to zabiji. Vzhledem k tomu, ze je to asi druhe nejnavstevovanejsi misto ve Francii po Parizi, tak se asi bohuzel neni cemu divit. Skoda. My v tom klastere byli, je to pekny, clovek se dozvi i neco o historii mista, ale to si muzem dnes precist kdekoli ze :)) Chudak pani, to ja bych asi okamzite sla do mdlob... doufam, ze se z toho v poradku dostala.

    OdpovědětVymazat
  10. What a beautiful castle! I don't understand the text but the photos are incredible. thanks for sharing!

    OdpovědětVymazat
  11. Krásné fotky, jako vždy!
    Tohle místo plánujeme navštívit na naší cestě do Portugalska, tak snad budeme mít štěstí na míň lidí, protože z davů mám já fóbii. :-)

    OdpovědětVymazat

Thank you for your lovely comments! :)