Social icons

ONE YEAR IN LISBON | ŽIVOT V LISABONU

7. října 2017
Lisabon, Lisbon, Portugal, ejnets

Tak to bychom měli. Rok se s rokem sešel a je na čase mému nejoblíbenějšímu evropskému městu dát čau. Před měsícem jsem nad tím plakala, ale jakmile jsme koupili a doplánovali další cesty, trochu mě to přešlo. Samozřejmě, pomohli tomu i švábi všude. O tom, ale až potom.
Abychom si to ujasnili, já nebyla v Lisabonu na žádném Erasmu ani za školou ba ani za prací. Prostě se mi chtělo odejít s mým drahým sem, tak jsem šla.

CO VŠECHNO SE DÁ ZA ROK STIHNOUT V PORTUGALSKU?
Přijde mi, že to nebyl rok, ale tak pět. Viděla jsem a prožila jsem víc věcí, než za poslední dva roky před Lisabonem, kdy jsem jen makala a učila se. A můžu vám po roce říct, že konečně nelituji ani jedné koruny, co jsem zde utratila. Protože do zážitků se vyplatí investovat. :) A navíc, to, že žijeme v Lisabonu neznamená, že hned musíme sedět doma na zadku. Pro mě je neustále objevování, zkoumání, vyrážení ven na procházky základ všeho objevování. Nesnáším turistická, rádoby moderní, hipster místa, kam se chodí 'moderní cestovatelé' fotit na instagram. Miluji památky, muzea, zapadlé místní bary, klasické bydlení.. to, co vám dá nádech pravého žití v tom určitém městě.

Lisabon, Lisbon, Portugal, ejnets
Byla to cesta po Algárve pro rakouský cestovatelský magazín od RedBullu. VŠE TADY.
Bylo to naprosté znechucení Barcelonou a jsem oficiálně asi druhý člověk na světě, co tohle místo vážně nepobírá.
Bylo to nekonečné cestování po Portugalsku, o kterém většina lidí v životě neslyšela. TADY!
Byl to týden na Madeiře, která mě neskutečně okouzlila a není snad krásnějšího místa. VŠE O MÉ MILOVANÉ MADEIŘE TADY.
Byla to naše El Camino cesta, jeden z nejitenzivnějších zážitků, co jsem kdy zažila, prožila, vytrpěla, prochodila. POTŘEBNÉ INFO ZDE!
Byli to nemocnice, pohotovosti, voda v posteli, švábi v posteli, voda všude, švábi všude, třikrát jsme se stěhovali, několikrát jsme byli vyhozeni z bytu a následně vše bylo odvoláno.
Byly to moje hysterické výjevy, když dvakrát jsme neměli mít střechu nad hlavou.
Všechno tohle v hlavním městě v Evropě.
Zvykla jsem si na všechno, to, že skoro nic nefunguje mě vážně nevyvádí z rovnováhy.
To už jsem ale věděla ze Španělska a Itálie.
Jedna z nejdůležitějších věcí, naučila jsme se začátky surfování. Věc, kterou jsem chtěla zkusit celý život. Musela jsem si na to počkat, abych to přivedla do úplný parády. Nechci žít život, že jednou za rok pojedu někam surfovat. Chci tu možnost mít neustále.
Další jsou všechny ty koncerty jako THE CURE, Crystal Castles, Placebo, GUNS&ROSES, festival Nos Alive a SuperBock SuperRock, dvakrát Allah-Las - jednou v Barceloně, jednou tady v Lisabonu. Neuvěřitelný!
Pokud vás zajímá NOS ALIVE, tak vše TADY.
Lisabon, Lisbon, Portugal, ejnets
JAK NA LISABON?
Rovnou vám říkám, pokud jste těžký prokrastinátor a lenoch, jako já, tak Lisabon je zhouba. Nebude se vám chtít dělat vůbec, ale vůbec nic. Ta pohoda je nakažlivá a počasí je neustále krásný a vůle k makání klesá silně.
Tak a teď teda vše o Lisabonu. Jak najít zde trvalé bydlení, vše jsem sepsala TADY, je to důkladný článek o tom, jak jsme my hledali a co vám pomůže. :) A potom zde najdete VŠECHNY ČLÁNEK NA TIPY CO VIDĚT A DĚLAT V LISABONU - TADY!
Celkově, bydlení je zde stále na štýru. Pokud jste v páru, o to je to horší. Samotný pokoj najdete, docela i rychle, občas ale za nehorázné ceny přes 300éček. Může se vám ale poštěstiť a najdete něco lepšího za méně peněz. Co se týče bytů samotných, slyšela jsem a viděla jsem, že ceny jdou od 800 nahoru s tím, že to je pidi garzonečka. Pokud budete hledat dopředu, sami si uděláte obrázek.
Počítejte s tím, že byty jsou často bez wifi a ve špatném stavu, i když to tak ze začátku nevypadá, raději počítejte s nejhorším.
Kdo mě čtete od začátku, tak víte, že jsem měla v posteli vodu, všechno vytopené, v dalším bytě šváby všude.. bohužel i v posteli. V každém bytě jsme měli problémy s vodou, buď odněkud teklo nebo praskly trubky a potopy všude. Člověk si ale zvykne na všechno, bohužel, za to všechno musíte platit pro mě velké peníze a ceny stále jedou nahoru.
Další náklady na život poměrně ujdou. Jídlo je kolem stejné ceny jako v Praze, občas ještě levnější. Doprava je o něco dražší, to ale pro evropská města není nijak zvláštní.
S lidmi se asi moc kámošit nebudete, oni nechtějí a to jsme měli tu výhodu jazyka. My si teda pár známých udělali, ale spíš starší generace už s dětmi. Učila jsem zde Španělku a ta ani s plynulou Portugalštinou, prací na univerzitě a života zde poslední dva roky si neudělala žádné známé. Jednoduše si vás k tělu nepustí, abyste chodili na kafíčka. Ostatní národnosti se samozřejmě velmi rádi budou družit. Portugalci jsou zvláštní, uzavření, vypadají velmi nemile, ale pokud ovládáte lehce Portugalštinu (ne můj případ), jsou potom v pohodě.
Nevím, jak je to ve zbytku Portugalska, ale já jsem si Lisabon zamilovala, o moc víc než Itálii a asi milionkrát víc než Španělsko. Líbí se mi, že tady nepanují trendy, každý si dělá a nosí, co chce. Alternativní život a kultura tady má velké zastoupení a lidé se podle toho taky chovají. Tráví čas venku, s rodinami, přáteli, užívají si to skvělé počasí, co zde mají. Neuvidíte tady moc drahých aut, ani se tady lidi nebudou předvádět.. nepotřebují.
Ale tak o mé lásce k Lisabonu jsem se vypisovala TADY, takže můžete pokračovat ve čtení tam. :)
Byla to skvělá zkušenost, byl rok málo, no samozřejmě. Pravou kulturu a život v nějaké zemi podle mě nemůžete poznat za 12 měsíců, na to potřebujete roky. Chci se vrátit? Hned teď. Ale pokud bychom se v Lisabonu teď usídlili, už bychom se nehli. Stále jsem neviděla Azory, což mě hrozně mrzí, ale bohužel to nevyšlo. Třeba příště.

Ačkoliv vám možná moje slova přišla ne tolik vábivá, co si týče žití v tomto hlavním městě. Moc to doporučuji, pokud se třeba rozmýšlíte, zda sem na Erasmus, stáž či studium jazyků. Neznám nikoho, komu by to něco nedalo a to jsem se za ten rok seznámila vážně s několika lidmi a všichni z toho byli paf. Problémy tu jsou, jak říkám já, ale ty klady to značně převažují. Všechno jde hůře a ztratí nervy, ale stále to za to stojí. Obzvláště počasí. Za sebe doporučuji podzim a jaro, jsou to nejkrásnější období rok zde. Déle na noční živo je to také ráj na zemi. Alkohol je levný, to nás asi všechny stejně zajímá nejvíc, co? :) Taky jsem to mohla napsat hned na začátek.
Lisabon byl jedna z nejlepších věcí, co se mi mohla stát. A přiznám se vám, že se už teď plánujeme alespoň na další rok vrátit. 


Lisabon, Lisbon, Portugal, ejnets
A pokud vás už s Lisabonem vytáčím, toto ještě není poslední článek. Připravuji pro vás ten nejúspěšnější a to NEJVÍC INSTAGRAMOVÁ MÍSTA V LISABONU. První článek už si můžete přečíst TADY. :)
Lisabon, Lisbon, Portugal, ejnets
Lisabon, Lisbon, Portugal, ejnets
Lisabon, Lisbon, Portugal, ejnets
Lisabon, Lisbon, Portugal, ejnets
Lisabon, Lisbon, Portugal, ejnets
Lisabon, Lisbon, Portugal, ejnets
Lisabon, Lisbon, Portugal, ejnets

Cestování na vlastní pěst, bez pravidelného příjmu je těžké. Pojďme si navzájem pomoci, ZDE najdete kredit na airbnb.com, pomůžete jak sobě, tak i mně, pokud se zaregistrujete pod mým linkem. Díky :)

15 komentářů

  1. Anetko to je krása. Vpomínám, jak jsme spolu seděly v parku a kecaly hodiny a hodiny, čas utíkal jak voda! Nejvíc se mi líbí ty fotky, co jsem neviděla na instagramu - Anet u lednice a na soše? Hahah :D Lisabon je krásná vzpomínka, těším se ale na vaše americký dobrodrůžo!!!! :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, Anet. Taky se mi často zasteskne, možná až moc. :) :D

      Vymazat
  2. Nemám slov, nádherné fotky, kúzelné miesto <3

    ORLLING

    OdpovědětVymazat
  3. Nadherne fotky! Taky bych se tam jednou rada podivala. Docela me prekvapilo, ze jsou mistni uzavreni a moc se s tebou nebavi. Asi to bude tou jazykovou barierou. :)

    https://zapisnikjednedivky.wordpress.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak kdy, někdo to s nima jde, ale spíše si lidi k sobě nepouští :)

      Vymazat
  4. The pictures are awesome! I wish I could understand the content.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I am sorry for that, usually the travel articles are in English but here I got super lazy :D :) Thanks!

      Vymazat
  5. neviem, ako to robíš, ale máš tak prekrásne fotky! to sa len tak ľahko nevidí ;)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  6. To je teda solidní nálož fotek, pecka! Zrovna teď jsem na letenky do Lisabonu koukala, ale ještě nevím, jestli hned začátkem ledna nepojedu na Erasmus, tak jsem bohužel nekoupila.. ale prostě tam musím co nejdřív ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, tak to doufám, že ti to vyjde :) Díky za komentář :)

      Vymazat
  7. Je pravda, že člověk nepozná celkovou atmosféru a kulturu města za pár dní, avšak ne každý má možnost zůstat rok na jednom místě. Když už bych chtěla být někde rok, bude to určitě Itálie. Super fotky a poznatky. Šváby bych asi úplně nesnesla. Jo a zaregistrovala jsem se přes tebe na airbnb, díky za kredit :)

    www.thewaybya.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Krasne fotky. Letime tam za mesic. Budeme se inspirovat.

    OdpovědětVymazat

Thank you for your lovely comments! :)