Social icons

BACKPACKING AMERICA VI. | TRUJILLO IN PERU

12. prosince 2017
Trujillo, Peru, ejnets.com

You won't find Trujillo probably on your bucket list of Peru, since it is located in the north of this amazing country. But if you have time, you should consider visiting this place, mainly because it has perfect beaches for surfing, many archaeological sites, beautiful hikes and it is simply the true Peru as you can find it.
I love city center of Trujillo manily for its colors, sometimes really strange Peruvian culture and the fact that you are probably the only toursit around.
Anyways, down in the article, you will find my travel tips for this place:

Trujillo je na severu Peru a je velmi často turisty opomíjené, jelikož zde v podstatě nic není. Pravda ale je jinde, Trujillo samotné není nic speciálního, ale jeho okolí toho má hodne co nabídnout. Jsou zde důležité historické vykopávky, muzea a hlavně pláže jako vystřižené z časopisu pro perfektní surfování.
Při naší smůle, velká část Trujillo byla během našeho pobytu zakryta, jelikož v lednu 2018 se sem chystá papež, tudíž zde všechno dávají do kupy. Moc jim to ale nejde.
Najdete tady spousty barev a to je něco pro mě. Proč se sem ale vypravit a nějaké ty cestovatelské tipy k tomu dole v článku:
Trujillo, Peru, ejnets.com
HUAN CHACO
Huan Chaco is a place you might find in guides of Peru. A small town by the beach, about half an hour (crazy) bus ride from Trujillo. You will find all the cool bars, restaurants, cafes, long beaches, surf shops and, most of all, the nightlife around here.
Huan Chaco is full of expats and a bit more touristic, but people love it here. It has a great vibe, even though the beach seems little bit dirty.
But mainly, it is known for its handmade, small reed boats (caballitos de totora). For 2500 years, it is being used here by fishermen.
PUERTO CHICAMA
If you wanna try different beach for surfing two hours bus ride from Trujillo, this is it. There are no people around and it is famous for its long and mild waves, so basically the surfers can take a wave even for one minute long.
The only thing that freaked me out a little was too many dead seals on the beach. Does anybody know why is that? They were just around, dead. Too many of them...


HUAN CHACO
Huan Chaco je místo, o kterém se dost možná dočtete v průvodcích. Městečko u pláže, asi půl hodiny bláznivým autobusem z Trujillo. Najdete zde vše možné bary, restaurace, kavárny, dlouhé pláže, surf shopy a hlavně bujarý noční život.
My sem jezdíme hlavně za surfem a s kamarádkou na večerní jógu, probíhá zde každý večer za západu slunce.
Huan Chaco je takové plné expats a trošku víc turistické.
Ze začátku jsme sem jezdili i za dobrým jídlem, najdete tu i dobré vegetariánské restaurace, ale bohužel jsem všichni po večeři v jedné z nich onemocněli a nebyli jsme jediní, takže bych si dávala bacha.
Huan Chaco je taky známé pro své proutěné, ručně vyráběné loďky (caballitos de totora), jak vidíte na fotce, používané kolem 2500 let na rybaření.
PUERTO CHICAMA
Vyrazili jsme i na pláž dvě hodiny odsud. Prý se zde dají sjíždět vlny až jednu minutu, jelikož jsou dlouhé a mírné.
Je to pravda pravdoucí. Pokud jste zkušený surfař, zmáknete to. Problém je, že si musíte objednat i loď, která vás vždy odveze na začátek vlny a vyzvedne na jejím konci. Jinak to nedáte. Věřte mi.
Co jsem zde ale nečekala, bylo neuvěřitelné množství mrtvých tuleňů.
So, as I said before, which places to visit near Trujillo:
CHAN-CHAN
One of the most famous archaeological sites here in Peru is just a short walk away. It has nothing to do with Incas, since it was long before them. It is a series of pyramids and palaces divided on an incredible surface serving probably as a home for a higher nobility.
Cha-Chan is one of 10 of the world's most unknown, but important archaeological sites on the planet, according to the New York Times. So if you want to see something really original, it's this.
SANDBOARDING
Peru is famous for its possibility to surf on the beautiful desert dunes. You probably did not know, that there is a place like that near Trujillo. It is located by a beautiful lake. They have cool alpacas as well, people! So definitely ask around, if you have an extra time.
MOCHE - HUACA DEL SOL I DE LA LUNA
On the other side of Chan-Chan, you will find another site with the largest pyramid that was built in South America. Of course, you can see only five of eleven floors, but it really is worth it. If Chan-Chan is not for you, you shouldn't miss this place. Huaca del Sol is something for true historians and archaeologist. Everything is in the original state and tells you a lot about the culture before the Incas.

WHERE TO EAT IN TRUJILLO?
In Trujill, you eat well and cheap. After one month here, the food is nothing you can't live without, but it is good. Lunch prices go around 6 soles, which is about 1,5€, for two courses and a drink.
But beaware, most restaurants are just open for lunch, 80% closes for the evening.
Our most favorite restaurant, a bit more expensive, is Las Papas outside of Trujillo center. You really need to take the trip here because it is an incredible experience and they have everything Peru can offer for their traditional meals.
Especially for fish lovers CEBICHE, the famous fresh and mainly raw fish and seafood.
And if you really want to taste the real Peru, of course, CUY the guineapig. I tasted it for the first time and the last time. Everyone will tell you that it tastes like a chicken. It does not taste like that.
Guineapig is a delicacy here, so the prices are very high for it.
Another favourite place is La Lucha and their incredible burger! Find your nearest restaurant and go to try it!
PAPAS RELLENAS! The pure happiness! It is a deep fried potatoe dough with stuffing inside like eggs, meat and vegetables. It is served with salad and aji sauce, which is extremely spicy and kids love it here! Me too! The best ones are at schools.
What to drink? Chicha Morada! The black/purple(ish) corn. It looks kinda strange, but it is super delicious and also healthy! So when you eat here all the fatty, nasty food, drink at least this. :)

Jak jsem psala výše, z Trujillo se dostanete na velmi zajímavá místa jako:
CHAN-CHAN
Jedno z nejznámějších archeologických nalezišť tady v Peru, leží právě kousek odsud. S Inky to nemá nic společného, jelikož to bylo dávno před nimi. Je to série pyramid a paláců rozdělených na neuvěřitelné ploše, dřívě sloužících dost pravděpodobně jako domov pro vyšší šlechtu.
Cha-Chan je jedna z 10 z neznámých a nejdůležitějších archoelogických památek na naší planetě podle New York Times. Takže pokud chcete vidět něco vážně originálního, je to toto.
SANDBOARDING
Peru je známé pro své sjíždění dun, ale o něco dál, spíše blízko Cusco. Pokud nechcete ale mířit tam, kam všichni turisté, asi půl hodiny od Trujillo se vám taky poštěstí. Je to zabíračka, ale doopravdy bych to zkusila, pokud holdujete všem těmhle board sportům.
MOCHE - HUACA DEL SOL I DE LA LUNA
Na druhé straně města od Chan-Chan najdete další naleziště s největší pyramidou, která byla vybudovaná v Jižní Americe. Samozřejmě, z jedenácti pater už můžete vidět jen pět, ale doopravdy to stojí za to. Pokud vás Chan-Chan nezaujme, jako třeba mě, jelikož zde už bohužel skoro nic nenajdete. Huaca del Sol je něco pro vás: všechno je v původním stavu a řekne vám to hodně o kultuře před Inky.

KDE SE TU NAJÍST?
V Trujillo se najíte dobře a velmi levně. Oběd najdete i za 6 soles, což je asi 40kč? Oběd myslím alespoň dva chody s pitím.
Na co si ale dejte pozor, většina restauracích je jen obědová, na večer už tak 80% bude zavřených.
Naše zatím nejoblíbenějších restaurace, o něco dražší, je Las Papas mimo centrum Trujilla. Doopravdy si sem ten výlet udělejte, jelikož je to neuvěřitelná bašta a mají úplně všechno, co Peru může nabídnout.
Hlavně pro milovníky ryb - CEBICHE, čerstvá a hlavně syrová rybka a mořské plody.
A pokud doopravdy chcete ochutnat pravé Peru, tak samozřejmě CUY nebo-li morčák. Chutnala jsem, poprvé a naposledy. Všichni vám řeknou, že chutná jak kuře. Nechutná.
Morčák je zde delikatesa, tudíž si za něj hezky pěkně připlatíte.
A jako poslední, trochu mimo Peru, je burger v La Lucha, kam musíte zajít, jelikož je to ten nejlepší burger, co jsem kdy jedla!
PAPAS RELLENAS! Toto si prosím někam zapište, nejlepší jídlo pod sluncem. Bramborové těsto, hezky pěkně smažeňoučké a plněné masem, zeleninou a vajíčkem, se salátem a zalité pálivou omáčkou aji. Děti se tím cpou na kila a my také, protože ve školách najdete ty nejlepší papitas. :)
A čeho se napít? Chicha Morada! Džus z černé kukuřice. Vypadá to strašně nechutně, ale je to výborné a hlavně strašně zdravé. Takže až se tady nacpete vším tím mastným, olejovým, přepáleným a sladkým, zapijte to alespoň tímto. :)

Peru, Trujillo, ejnets.com
Peru, Trujillo, ejnets.com
Trujillo, Peru, ejnets.com
Trujillo, Peru, ejnets.com
Trujillo, Peru, ejnets.com
Peru, Trujillo, ejnets.com
Peru, Trujillo, ejnets.com
Peru, Trujillo, ejnets.com, Chan-Chan
Peru, Trujillo, ejnets.com
Peru, Trujillo, ejnets.com
Peru, Trujillo, ejnets.com

DID YOU FIND THIS ARTICLE HELPFUL? SHARE IT AND LET OTHER TRAVELERS KNOW ABOUT THIS MAGICAL PLACE. THANK YOU. :)

Cestování na vlastní pěst, bez pravidelného příjmu je těžké. Pojďme si navzájem pomoci, ZDE najdete kredit na airbnb.com, pomůžete jak sobě, tak i mně, pokud se zaregistrujete pod mým linkem. Díky :)

As you probably know, travelling by yourself without any income is hard and challenging, help me and yourself by registration HERE on airbnb.com for some extra money for our amazing travels. Thank you so much! :)

10 komentářů

  1. Naaadherne fotky!
    O ciernej kukurici som v zivote nepocula, to by ma celkom zaujimalo ako to vyzera =)

    OdpovědětVymazat
  2. Absolutely love the pastel architecture, and the llamas! Super cute!!! Definitely want to visit Trujillo!
    XOXO
    Annie

    OdpovědětVymazat
  3. Jéé, to je nádhera! Hned bych taky někam vyrazila!!

    OdpovědětVymazat
  4. Sounds like an interesting place! So many unique sites to see and you are really brave to try the guinea pig!

    OdpovědětVymazat
  5. vyzerá to tam super :) peru by som raz chcela navštíviť

    Viki Ceglédyová

    OdpovědětVymazat
  6. Vyzerá to pekne, veľa krásnych farebných domčekov.

    https://lamodaeanarchia.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
  7. Love love love your pictures!
    I really like the pastel and neutral tones of your photos of nature, and the bright colors of your city pics! But what I found captivating and intriguing is that the place seems uninhabited ^^ no human being except from you on the pictures, and one stray dog ^^
    It seems like a really cool place to visit :)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak po x měsících se dostávám k tomu, že jdu číst tvůj blog a musím trochu zabruslit do historie článků :)

    Tady miluji ty kaktury. Jsem cactiholic. Super.

    OdpovědětVymazat
  9. Hello, I like your photos, I would like to print them and put them in my uncle's restaurant, with your signature of the page, no problem? thanks :) greetings from Trujillo Peru

    OdpovědětVymazat

Thank you for your lovely comments! :)