Social icons

Když tě zradí nervy - proč bys nervů dbal?

28. ledna 2018

Domů nechci. Slova, která už jsem říkala tolikrát.
Tentokrát nabývají jiného významu. Nechce se mi do země protkané plebejci a vidláky.
Nechce se mi do země, kde se vítězství prezidenta slaví se slovy: "Ať žije venkov."
Nechce se mi do země, kde jsou novináři hnáni, mláceni či by se měli střílet, jak už zaznělo z úst našeho prezidenta.
Slovo emigrace mi vždy přišlo směšné. Proč by mělo být toto slovo vůbec používané v naší době, za mé generace? S tolik možnostmi, širokými cestami a hlavně otevřenými hranicemi?
Hranicemi, které by někteří lidí stále raději zavřeli, než aby se sem dostali cizí a neznámí, co potřebují pomoci, protože oni ty naše možnosti nemají. Bojíme se imigrace, když bychom se spíš měli bát toho druhého. Kdo zůstane, když budoucnost odejde?
Leč slovo emigrace dostává hlubší význam, když je opět naše zemička rozpůlená. Tady jsem si přeci jenom představovala jednou svou budoucnost.
A tak, nezlobte se na mě, ale je to tak, venkovu vládne jeho král, vrchní model na Becherovku. Už vím, proč po ní tolik zvracím.
A tak se mi opět nechce domů, alespoň pokud se nesebereme a lidé nezačnou mít ambice.
Ambice pro lepší a otevřenější mysl a smysl pro krásu života mimo hranice, které si sami dáváme.

Název článku je citát od Emily Dickinson.

12 komentářů

  1. Je to pul na pul. Je jen na nas, jestli tu sklenici uvidime jako poloprazdnou, nebo poloplnou. Ja jsem pres to vsechno do budoucna optimistka. Je nas UZ pulka, verim v lepsi zitrky!

    Verim, ze lip s hnojometem se mi bude bojovat z CR nez odejit a tim nad nasi republikou zaklapnout viko a pomlouvat z jine zeme ty, co mi to v me republice tak podelali... Protoze tady v CR muzu zacit ve svem okoli, zacit se angazovat, i kdyby jen ve svem okoli, v komunalni politice, udelat neco pro svou zemi, diskutovat se spoluobcany, kdezto v zahranici asi tezko. Minimalne to pujde o poznani hure. Nemyslite? Lidi, kteri zacnou misto uprku neco delat, jsou mi moc sympaticti, narozdil od tech, co kritizuji, ale na zlepseni ovzdusi ve spolecnosti se nepodileji nebo se o to ani nepokusi. (Jinak zastrasovani migranty zabralo na mene vzdelane/zcestovale/seniory... oni maji stejne volebni pravo jako my, co nadelame.) Bara

    OdpovědětVymazat
  2. Baro, dekuji za krasny komentar. Moc si toho vazim.
    Mate naprostou pravdu, jenze diky tomuto vsechny ti lide, co by chteli s necim hybat, odejdou. Je toho za posledni dobu az moc. U me nase zemicka skocila na podzim.
    Pulka je pulka a nadeje stale je.
    Ale jak dlouho budeme napravovat tu skodu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne takto to citim...jediny optimismus je pro me to, ze spousta lid zmenu chce. Ale bohuzel, i ja s tendencemi zit mimo CR (ne jako nomad, ale jednoduse vzdy me to tahlo o par km dale), jsem smyslenim velkeho pocty lidi vice a vice odrazovana. Z jedne strany me to motivuje k memu projektu, z druhe stranky mam spise chut zit nekde, kde moralka v politice vitezi nad populismem. Jsem po navratu do cr ceskou spolecnosti (nelze generalizovat, navic i ja jsem ceska, ale...) otravena.

      Vymazat
    2. Adélko, já se popravdě návratu hrozně bojím. Sice to bude jen na chvíli, ale ani se na ty lidi nemůžu dívat. Hlavně z toho důvodu, že to je Ústí a voliči z Ústí jsou konečná....

      Vymazat
  3. Mam to podobne, take jsem se jednou chtela vratit, ale ted o vikendu prislo zklamani. Rozhodnuti nadpolovicni vetsiny sice nemuzu nez primnout a respektovat, ale osobne se s touto volbou nikdy neztotoznim... Vracet se do spolecnosti, ve ktere polovina tech co si vubec jdou za tim co chteji, a tudiz sli volit, si vlastne zvolila posunuti Cech zpet v case a i smerem na Vychod, se mi jaksi nechce.
    Nicmene s radosti ctu ten anonymni komentar, a tesi me videt, ze lide maji stale nadeji, a chteji se politicky angazovat, aby neco zmenili a doufam pro dobro zeme, ze za tech 5 let jich pribyde a zmena se jim povede a CR bude moct konecne kultivovane, eticky a civilizovane jit kupredu, a ne se nechat ovladat zastrasovanim.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, půlka je půlka, to je na tom to hezký. Ale vezmeme v potaz i předposlední volby na podzim. Zde už bohužel ani ta půlka nebyla.. a to byla ještě větší tragédie. Já jednoduše nevidím žádný důvod dávat mému domovu šanci, když tu šanci ani nechce.

      Vymazat
  4. slovenský národ s vami súcití :/ ani mne by sa za takých podmienok nechcelo vracať

    My Supercalifragilisticexpialidocious Diary | Live Better, Love Harder & Cure Hangovers

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Úplně souhlasím a chápu tě :D A ta úvodní fotka je skvělá

    OdpovědětVymazat
  7. Úplně chápu, že se Ti nechce zpět a souhlasím...asi bych byla také otrávená se vracet zpět. Pozitivní pro mě je, spoustu lidí tu změnu chtělo.
    Meet My Lovely World

    OdpovědětVymazat
  8. Neco na tom je... Ja jsem se treba prave ted nastehovala do Prahy :) v Polsku to mame rozhodne horsi pokud jde o politiku, takze tak... a Prahu miluju!

    OdpovědětVymazat

Thank you for your lovely comments! :)