Social icons

Lisabon | první dny a tipy pro cestu sem

11. října 2016
lisboa
Naše první dny v Lisabonu. Tento článek jsem nechtěla psát hned ze začátku, aby to nebylo samé ach a ich, což nikoho nebere. Už tak jsem dost otravná na instagramu. Ale!

Jaké to tady je? Co ubytování? Strava? Doprava?

Víte, vždycky chci někam za teplem, takže takové klišé jako Londýn či Paříž mi nikdy nic neříkaly. A žiju nějaký ten pátek s Italem a ve Španělsku jsem si to už zkusila. Portugalsko bylo jasná volba, protože už jsem zde byla a okamžitě jsem si tuto zemi zamilovala a dávala jsem do ní hodně nadějí.

Prostředí je tady nádherné, my žijeme v části Alfama (v roce 2016), což je sice turistická, ale historická a nejkrásnější část města. Každý večer máme pod okny Fado, což je portugalská tradiční hudba, a z druhé strany výhled na řeku. V zimě tady sice chcípneme, ale říct v padesáti: "Víš, já jsem žila v Lisabonu v Alfama district a psala jsem blog..." to za to chřipku stojí.
lisboa
Ubytování v Lisabonu na dlouho
Chystáte se přestěhovat do Lisabonu? Tak začněte hledat a to hodně rychle. Nejlépe vemte hned první byt, který vám vyjde. Osobně z toho moc nadšená nejsem, ale doporučuji jedině uniplaces.com. Jsou dražší, byt nevidíte dopředu a peníze si strhnou okamžitě. Máte ale 24h možnost na odřeknutí a prý vám do posledního centu všechno vrátí. My jsme hledali všude: olx.pt, idealista.pt, custojusto.pt, imovirtual.pt. Napsali jsme kolem 100 mailu, z toho dvě prohlídky a docela hrůza. Takže sumasumárum, investujte do uniplaces.com. Všichni tady máme ubytko přes ně a jsme spokojení.
lisboa
Strava
Ze stravy jsem velmi nadšená, cenově se to moc neliší od Prahy a je zde o moc lepší a kvalitnější výběr. Ovoce a zelenina jsou zde za hubičku a doopravdy špičková kvalita. A pro kámoše alkoholiky, kvalitní víno vás nebude stát víc než dvě eura, když zrovna chytnete dobrou vlnu, i pod euro. Takže neber to.
lisboa
Doprava
Zde se musíte lehce zamyslet. zelená či bílá kartička pro vás představuje celý svtě, jak vidíte na fotce. Stojí 50 centů a rozhodně ji nevyhazujte, protože si ji budete muset koupit znovu a to vždycky! Je totiž nabíjecí. Jízdenka na metro potom stojí 1,40euro ale záleží, do jaké zóny jedete. Teď ale přijde ta pravá sranda. Doprava se zde skládá z metra, tramvají, busů a vlaků. A samozřejmě, pokud si nabijete kartu na metro, už ji nepoužijete na vlak. I když jsou karty úplně stejné, budou z vás chtít vyždímat, co nejvíce peněz. Ale! Pokud si kartu nabijete ve vlakových terminálech jen s kreditem např. 5euro a ne na zóny, můžete ji použít úplně na všechno. Takže až přijdete do Lisabonu, nabíjejte karty jen na kredit, ne na zóny. :) lisboa
Platby
Taky si dávejte pozor na platbu, to je další oříšek - ne v každých terminálech na dopravu můžete platit kartou nebo bankovkami. Někdy prostě musíte mít jen mince.. A někde zase jenom kartu. Takže pokud budete někde čekat velkou frontu na terminál, raději si první zkontrolujte, zda někdo před vámi platí kartou či vklad na bankovky svítí zeleně.
Což se pojí s tím, že Portugalci očividně nesnáší placení kartou a tak se stane, že i ve velkých marketech, krámech, kde normálně v jiných zemích platit můžete, zde ne. Většinou vezmou jen portugalskou kartu a vy musíte mít cash. Takže si proměňte, než sem pojedete nebo budete pořád vybírat.
lisboa

2 komentáře

  1. Ta doprava mě dostala, mám pocit, že jestli někdy pojedu do Lisabonu, budu se radši po městě dopravovat pěšky :D

    OdpovědětVymazat
  2. Nádhera! Příspěvek mě tak uchvátil, že se určitě do Lisabonu musím vypravit! Hned jsem si začala hledat různé zájezdy. Už se moc těším. Koukala jsem na tyhle stránky: http://www.etravel.cz/portugalsko/lisabon/prodlouzeny-vikend-v-lisabonu - moc se mi líbí zrovna tento zájezd, co na něj říkáte?

    OdpovědětVymazat

Thank you for your lovely comments! :)