Social icons

LISBON STREET ART TOUR

11. listopadu 2016
Lisbon street art tour
Klasickým turistickým krávovinám se snažíme vyhýbat, ale jelikož máme nového spolubydlícího a je to spisovatel, častokrát nám navrhuje, co bychom mohli podniknout či vidět.
FREE TOURS jsou i v Praze poměrně oblíbené a tady to není jinak.
Každou středu a sobotu se pořádá i zmíněná street art tour, což už je samozřejmě něco o krapet zajímavějšího.
Musím se přiznat, že jsem z toho moc odvázaná nebyla, mělo pršet, museli jsme si přivstat (v 09.00) a po skoro dvou měsících tady jsem házela ramena, že já přece už všechno znám.
Samozřejmě, že neznám a byla to hned po plzeňském pivovaru ta nejlepší prohlídka, co jsem zatím měla.
Takže pokud se chystáte do Lisabonu, tuhle prohlídku nesmíte minout, trvá něco kolem 2,5 až 3 hodiny a slečna umělkyně vás vezme všude, kam určitě jako turista nepůjdete.
Dělala jsem si poznámky, takže u fotek najdete i info.
Hodně street art najdete v části Bairro Alto, což je taky barová část, takže pokud se v Lisabonu chystáte obrazit bary a vyhodit si z kopýtka, je to zde. Další možnost je, že mi napíšete a já vás vezmu do našeho oblíbeného baru. :)
Lisbon street art tour
Lisbon street art tour
Lisbon street art tour
Hodně murales, které zde vidíte, jsou spojené s revolucemi, či různým odbojem za svobodu. Například u úplně první fotky, můžete vidět dole v rohu vojáčka s kytičkou, což znamená, že revoluce zde šly většinou hladce. Velmi komunisticky zaměřeno.
Podzim v Lisabonu je jednoduše nádherný, plný barev. 
Hned vedle Miradouro de Sao Pedro de Alcantara najdete postavené stěny, kde mají umělci možnost rozvíjet jejich kreativitu bez toho, aby porušovali zákon a tvořili na něčí majetek. Ale samozřejmě, i to je málo a tak se pustí i do tramvají, které jsou hned vedle. Tyhle tramvaje jsou velmi často natřeny znovu na žluto, ale hned druhý den už mají na sobě street art, což už je nelegální, samozřejmě.
Hodně umělců se v Lisabonu snaží malovat vysoko, aby je nikdo nemohl přetřít, například tato postava je tvoře italskou dvojicí, stoupnou si na popelnice a následně jeden na ramena druhého a tvoří. 
Murales, který byl zasponzorován Microsoft a to hlavně z toho důvodu, že je zde zobrazen jeden z nejvíce opěvovaných básníků Portugalska, Fernando Pessoa. Sama už jsem si pořídila jeho poezii, kterou psal ze začátku v hlavně v angličtině, až následně v portugalštině. Já na poezii moc nejsem, ale jeho tvorba mě velmi baví. Pozor! Velmi depresivní. :D
Zde vidíte moji nejoblíbenější část tour a to tvorbu Camilla Watson, která se rozhodla zobrazit lidi, co žijí v Lisabonu celý život a díky nimž je toto místo, právě tak krásné. Sama fotila a vyzpovídali místní, následně s vytvořenou přenosnou černou komorou na fotky obešla celý Lisabon, přiložila ji ke zdím a na trvalo vytvořila jejich portréty s jejich jmény. Podle mě je to skutek neuvěřitelné úcty ke starším, což už hodně lidí nemá.
Hodně street art je zde spojeno s magickým a hravým světem, bylo nám řečeno, že to je hlavně z důvodu, aby se lidi pousmály či jim to zlepšilo den. Taky můžete vidět roztomilé oranžové disketky nalepené po městě na podporu recyklace. 
 Další můj oblíbený murales, vytvořený za neuvěřitelný čtyři dny!
 Murales vytvořený k provokaci turistů, kteří často obtěžují místní a vůbec si neváží jejich kultury a tradic.
A jako poslední turisty milované Fado! O tom ale asi až příště..
Během tour jsem si dělala poznámky, ale hodně jsem toho pozapomněla, snad jsem vám alespoň trochu nastínila parádu této tour a pokud se sem chystáte, určitě ji zkuste. Je zdarma, každou středu a sobotu! Zde je jejich FACEBOOK a INSTAGRAM, kde najdete i potřebné info.
Sama moc grafity nemusím, nepovažuji je zrovna za umění, ale jak můžete vidět na fotkách, snažila jsem se vypíchnout jen to nejlepší a nejzajímavější. Co si vy myslíte o street art? Jste fanoušci? Podívejte se i na článek z Říma, kde jsme navštívili výstavu Banksyho - ZDE.




Okomentovat

Thank you for your lovely comments! :)