Social icons

CAMINO DE SANTIAGO | OBECNÉ INFO

17. května 2017
El Camino, Santiago de Compostela, poutník
El Camino, Camino de Santiago či naše Svatojakubská cesta, je něco co absolvuje stovky lidí ročně k hrobu Svatého Jakuba, který se nachází v katedrále Santiago de Compostela. V hrobu mají být údajně uložené jeho ostatky, které sem byly přivezeny z Jeruzaléma na začátku našeho letopočtu a od té doby sem poutníci z celého světa absolvují tuto krkolomnou cestu. Cest je oficiálních přesně dvanáct a my šli tu portugalskou.
Samozřejmě, teď to už není tolik spjaté s vírou, spíš jako něco co musíte jednou za život zažít, pokořit, projít či jen si to zkusit. Oficiálně byste měli ujít 850km, což je 34 dní pokud jdete třeba 25km denně.
Když to takhle napíši, tak vám to možná tolik neřekne, ale představte si ty mnichy a věřící, kteří to šli třeba ve středověku. To odhodlání a tu neuvěřitelnou víru, kterou v sobě člověk musí mít, aby tohle zvládnul. Tahle cesta byla a měla by stále být o utrpení. Pět kilometrů před Santiagem věřící klekli a lezli to ke katedrále po kolenách.
V moderní době to jdeme ve výbavě za tisíce a cítíme se jak největší borci.
Takže odpověď na první otázku, proč jsem to šla proboha v keckách? Za prvé nemám peníze na drahou výbavu a za druhé, nikde není napsáno, abych se při cestě cítila skvěle. Právě naopak, máte překonat sami sebe a ne se spoléhat na materiální věci. Takže když to mohli chodit chudí lidé bez bot, proč bych to já nemohla odejít v keckách? Představte si, co by za to někdo dal.
Co se týče výbavy, to už jsem vám psala tady, co z toho doopravdy potřebujete je malá, skládací pláštěnka, hodně ponožek, žabky na přezutí, spacáky a pokud si nechcete prát, hodně triček.
El Camino, Santiago de Compostela, poutník
Co vám můžu z naší zkušenosti říct:
Nechoďte to v létě! Pokud si teda chcete vážně projít peklem, nedělejte to. My to šli na začátku května a až na první den nám pralo slunce. Takhle propocená jsem v životě nebyla a to ma za sebou těžké sportovní roky. Obzvláště nechoďte tuto portugalskou cestu. Všechno vám popíšu ke každému dni v dalším článku. Nedělejte to v létě pokud z toho chcete něco mít a nechcete skončit v nemocnici.
Pijte, když můžete a co nejvíc můžete. A opět jsme u toho horka. Díky horku, nám voda okamžitě zteplala a nedala se pít, takže se třeba stalo, že po 10km a více nebyla žádná studna, bar, obchod ani restaurace. Bez vody je to něco hrozného, obzvláště, když jdete těch 10km jen po asfaltu.
Je jedno jako máte výbavu, propotíte všechno, všichni budete stejně smrdět. Krémy, deodoranty, všechno nechte doma. Až samozřejmě na opalovací krém, který si vemte silný. Potkali jsme lidi, kteří ještě do toho všeho totálně zrudli. Ono se to nezdá, ale na tom sluníčku je to vážně o zdraví.
Dobrá kondice není potřeba, ale je velkou výhodou. Marco má natrénováno ze skauta, takže pro něj chůze nebyla problém, já mam natrénováno z běhání, ale i tak jsem měla co dělat. Pokud to nepůjdete jako my magoři 40km denně, dá se to zmáknout v pohodě, pokud si to chcete ale ztížit, chodit víc nebo půjdete těžší cestu než je ta portugalská, doporučuji předtím makat na vaší kondici. Tak jako tak to není nikdy na škodu.
El Camino, Santiago de Compostela, poutník
El Camino, Santiago de Compostela, poutník
Ubytování:
Budete přespávat v Albergue, což jsou speciální ubytování pro poutníky. Všude je psáno, že by cena neměla být nikdy vyšší než 6e, samozřejmě je. Měli jsme ubytování většinou od 8e do 12e za osobu. Všude bylo čisto, s teplou vodou, někde byla i vybavená kuchyň i s jídlem. Většinou tam měli kafe, čaj, máslo, marmeláda, mazací sýr - jednoduše základ, abyste nemuseli nic kupovat a tahat to sebou. Všichni jsou vždy ochotní a milí, pokud jdete v páru, rovnou se vás budou snažit dát do samostatných pokojů. My spali v dvakrát v klasických hostelech s x postelemi a vždy jsme v pokojích byli sami a jednou jsme si zaplatili vlastní pokoj se sdílenou koupelnou hlavně proto, že už na nás nebylo místo.
Což mě přivádí k dalšímu bodu. VYRAŽTE VELMI, VELMI BRZO RÁNO! Obzvláště, pokud jdete vaši Camino v létě. Už teď mimo sezónu, když jsme dorazili na místo po páté hodině ve většině Albergue nebylo místo. Teď si to představte v létě, když je sezóna. Turistů se bát nemusíte, ti vám místo určitě nevyfouknout.
Poutníci mají vždy přednost a jde to přesně takto:
1. Lidi, co jdou pěšky s jakýmkoliv hendikepem, vždy mají přednost a vždy pro ně jsou rezervovaná místa.
2. Poutníci, co jdou pěšky.
3. Poutníci na koních.
4. Kolaři
Tady v Lisabonu učím slečnu z Galície, která vyrůstala kousek od Santiaga. V létě je úplně běžné, že není místo na spaní a nemůžete si to rezervovat, takže kdo dřív přijde, ten spí pohodlně. A řeknu vám, spánek je to jediný, co vás během cesty bude zachraňovat. Pokud se teda v noci nebudíte bolestí (jako já) a nebo nemáte svalovou horečku (jako měl Marco).
Spacák jsme potřebovali jen jednou, ve většině Albergue najdete polštáře, pokrývky, ale taky se vám stane, že nebudete mít nic.
Stanování: Ano, samozřejmě to jde a co jsem pochopila, hodně lidí volí toto. Hlavně během toho léta to určitě dává smysl si vzít stan, ale připravte se na to, že s každým dalším kilometrem v nohách se to co si nesete na zádech, stane vaší noční můrou.
Kde stanovat? Všude možně, lidé jsou na poutníky zvyklí, takže nebude problém ani s tímto a jak už jsem zmínila nahoře, stačí se zeptat, každý je velmi ochotný a v skoro každém městě je info centrum. Nebála bych se spát ani pod širákem.
Tohle všechno musíte řádně promyslet, hlavně pokud jdete delší trasu.

Strava:
Po cestě potkáte dost restaurací, barů či obchodů, právě tam budete dostávat vaše razítka. Může se ale taky stát a to dost často na portugalské cestě, že nepotkáte nic. Samozřejmě, jídlo sebou tahat nejde, takže jak to vymyslet. Nijak vážení. My jsme to jednoduše vydrželi třeba bez oběda, a abych řekla pravdu, občas mi nebylo úplně nejlépe, takže člověk ani hlad neměl, což se vám samozřejmě hned vrátí jak bumerang, protože to jídlo potřebujete.
My si v každé destinaci nakoupili v marketu večeři a pořádnou snídani. Ráno se mi do toho moc nechtělo, většinou jsem si kupovala pořádný bomby, jako několik donutů, sladký, abych tu energii nějak nabrala. Doplácla jsem se ovocem a například banány či jablka jsme měli sebou, když byla nouze.
V restauracích jsme moc nejedli, ale v skoro každé mají speciální menu pro poutníky za příjemné ceny. Doporučovala bych, pokud potkáte kavárnu či bar, dejte si vždy něco k snědku a hodně pijte.

Častý dotaz - jak to bylo finančně:
Tohle je jedna z nejlevnějších dovolených, co si můžete naordinovat.
Vzhledem k tomu, že žijeme v Lisabonu, cesta do Tui i se zastávkami vyšla na něco málo kolem 50e, z Tui jsme šli po svých takže žádné placení za dopravu a vidíte toho maximum. 3 noci v Albergue vyšly na 30e na jednoho, ale můžete to mít i za míň, ve stanu za nic.
Jídlo jsme počítali na den tak 15e a to jsme si dopřáli na konci dne pivečka, aby se neřeklo.
Jestli za tři dny na jednoho utratíte 30e, tak je to hodně. Vše je přizpůsobené poutníkům, ne turistům. My jsme očekávali ceny ještě nižší, ale i tak to byla příjemná změna od Lisabonu, natož od dalších turistických destinací.
V Santiagu jsme bydleli už v penzionu, protože všechny Albergue jsou tak 4km od Santiaga, což jsme nevěděli a když jsme se váleli jak prasata přes katedrálou, představa chůze zpátky další kiláky nepřipadala v úvahu.


V dalším článku rozeberu celou naši cestu, zastávky, obtížnost, na kterou jste se taky ptali. V podstatě se pokusím si vzpomenout na každý maličký detail, co by se vám mohl hodit. Pokud se vám tento článek líbil a pomohl vám nebo znáte někoho, kdo se na Santiago poutní cestu chystá, dejte o článku vědět. Budu vám moc vděčná a držím vám palce. :)
El Camino, Santiago de Compostela, poutník
El Camino, Santiago de Compostela, poutník
El Camino, Santiago de Compostela, poutník
El Camino, Santiago de Compostela, poutník
El Camino, Santiago de Compostela, poutník
El Camino, Santiago de Compostela, poutník
El Camino, Santiago de Compostela, poutník
El Camino, Santiago de Compostela, poutník
El Camino, Santiago de Compostela, poutník
El Camino, Santiago de Compostela, poutník


4 komentáře

  1. boží! =) úplně jsi mě navnadila. už jsem mužovi řikala, že to taky jednou musíme jít, tak ještě budu ráda za rady ;)

    www.objevuj.com

    OdpovědětVymazat
  2. Super, super, teším sa na ďalšie články :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ako som už písala, toto je jeden z mojich veľkých snov. Ďakujem za super článok. Teším sa na ďalší.

    http://lamodaeanarchia.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
  4. Týmto článkom si ma uplne potešila! Rozmýslala som že sa tiez vydám na túto cestu ale nejak som nemala čas si nič zistovať a googlovať a už ani nemusím :) vdakaa zaseraz za super článok. A kedže máš u mna ešte pivo tak dúfam že to preberieme ešte pri nom na lisbon stajl takže západ slnka + miradouro + pivo :D

    OdpovědětVymazat

Thank you for your lovely comments! :)