Social icons

BACKPACKING AMERICA VII. | dobrovolnictví v Peru

26. prosince 2017

Ještě než jsem sem vůbec vyjela, dostávala jsem spousty dotazů právě na dobrovolničení v Peru. V tu dobu jsem pro vás samozřejmě nemohla mít kloudné odpovědi. Teď už to pro vás snad dám dohromady. :) Finance, cesta, co a jak tady, jaké je tu bydlení, zlepšení se v jazyku..
Tohle všechno rozebírám už v článcích pod všemi tagy BACKPACKING AMERICA - TADY.
Dneska si rozebereme samotné dobrovolničení, co všechno to obnáší, co budete dělat, proč to zkusit a zda to za to stálo a vy byste také měli vyrazit do světa.

Jak jsem se k tomu dostala?
Když jsem tuto možnost objevila, byl podzim v Lisabonu, moc jsem toho neměla na práci a na všech skupinách spojených s cestováním na facebook na mě skákala podivná zpráva od slečny, která lákala dobrovolníky do Trujillo.
Okamžitě mě to zaujalo a hned jsem psala email. Ani nevím proč, měla jsem pocit, že to je něco, co musím udělat. Během pár dní komunikace, jak se slečnou, co tu momentálně pracovala, tak s vedoucím projektu. Organizace se jmenuje Peru Vivential, zatím koukněte na FACEBOOK, stránky se dávají do kupy.

O co se jedná?
Učíte děti angličtinu ve školách nebo se staráte o opuštěné pejsky v útulku na jihu Peru. Útulek momentálně moc nefunguje, takže všechny přemlouvají pro učení angličtiny. Můžete tady zůstat až tři měsíce, ale mam pocit, že po domluvě klidně i déle.
Sama za sebe vám doporučuji maximálně dva. Sice máte hodně aktivit, ale třetí týden už nebudete vědět, co po odpolednech dělat.
Proč mě ale program zaujal, není jen samotné dobrovolničení, jelikož to jsem chtěla zkusit tak jako tak, ale aktivity, které program nabízí. Jako: lekce španělštiny dvakrát týdně, indi-vindi! Jste jen vy a vedoucí programu a musím říct, že jsou to ty nejlepší hodiny španělštiny, co jsem kdy měla. Lekce salsy jednou týdně,a každou neděli či o víkendu máte jeden výjezd na výlet - sporty, muzea, archeologické vykopávky - jednoduše skvělé jednodenní aktivity s celou partou.

Život v Peru jako dobrovolník.
Peru Viventila má poplatek 250dolarů, nelekejte se. Taky se nám to ze začátku nelíbilo, ale peníze jdou dětem a na vaše radovánky tady. Peníze jsou na učebnice, pomůcky, tisk papírů, možnost vás všude přepravit a všechno pro vás obstarat. Jelikož je to doopravdy malá organizace, bez jakéhokoliv příjmu, člověk ty peníze velmi rád dá, když jsou na pomoc jiným. A věřte mi, kdybyste to tady viděli, tak budete chtít dát i více.
Peru je velmi chudá země, jako hodně, a až tady jsem si pořádně uvědomila, jak velké štěstí a hlavně MOŽNOSTI máme!
Budete pracovat 4x týdně a to maximálně tři/čtyři hodiny denně. Uteče to jako voda. Španělština není povinností, ale výhodou, budete dost vysvětlovat dětem, ale to se naučíte během jednoho týdne.
Ubytování: Dost pravděpodobně budete bydlet s dalšími lidmi jako my, tedy v bytě kousek od škol. Byt má dvě koupelny, několik pokojů a vejde se sem 8 lidí, my jsme ale zatím nikdy nebyli plný počet. Má to tu super atmosféru a hlavně je zde úžasná terasa s výhledem a hamakem, krásně se tu relaxuje a pije. Občas tu potkáte švába, ale myslím, že teď jsou úspěšně vyhubeni.
Byt má velmi strategickou pozici, půl hodiny chůze do centra a půl hodiny autobusem na pláž, jste hned vedle nákupního centra, restaurací, marketů a hlavně to máte kousek do škol, kde dobrovolníci učí.
Všechny potřebné věci k životu v bytě jsou, až na pračku, musíte chodit do prádelny.
No a pokud chytnete super partu, jako my, užijete si to.

Jak vypadá den ve škole?
Pokud nemluvíte španělsky, tak se nestane, že byste byli sami ve třídě s dětmi. Ještě se nestalo, aby jakýkoliv dobrovolník byl sám na třídu. Tady to trochu vypadá jinak než u nás. Děti jsou trochu živější, různé věky jsou namíchané, nepanuje zde žádná morálka a jak už to tak bývá, čím starší, tím horší. Budete učit maximálně do šesté třídy a po večerech možná dostanete dospělý a pokročilý.
Pokud zde chytnete Amíky, jako my, určitě choďte i na jejich pokročilé lekce angličtiny, jelikož vám to dá doopravdy hodně, pokud něco chcete dopilovat nebo jenom ztrácíte angličtinu, jako já.
Pomůcky pro děti budete mít také nachystané, jen občas něco musíte vymyslet sami a z 70% s vámi bude ve třídě vedoucí programu, který v podstatě vše zvládá sám, vy jste jen jako asistenti či na lepší výslovnost.
Není to vůbec nic těžkého, nemusíte se bát ani se nijak připravovat, natož mít praxi z učení. Dobré vycházení s dětmi a pevné nervy určitě výhodou.

Kdy sem jet?
Náš čas byl naprosto ideální, začalo už léto, ale blíží se Vánoce, takže děti se chystají na prázdniny. Jsou víc divoký, ale to přežijete na tu chvíli. Počasí bylo akorát, přes den krásně na opalování a ledový oceán (občas), večer chladněji. Pokud budete poté cestovat po Peru, budete muset mít s sebou oblečení do každého počasí tak jako tak!
Do března mají děti prázdniny, tudíž netuším, zda vůbec nějaké hodiny probíhají.
Určitě napište dopředu, pokud máte zájem. V bytě je místo pro osm dobrovolníků, nás tady nebyl plný počet ani jednou. Každých 14 dní se to  většinou střídá.
Samozřejmě, přes léto tady bývá plněji, ale to je v Peru zima a přeci jenom to stále spadá do sezóny, tudíž nevím, zda bych to úplně doporučila, ale nemůžu s ničím srovnat.

Rozpočet na cestu sem a náklady na život tady:
Letenka - 11 000kč Praha-Londýn-Miami-Lima, letenku jsme si poskládali sami. Byla to ta nejlevnější varianta. Kupovali jsme jen sem, zpáteční letenku ještě nemam, takže nemůžu říct. Podle toho, co jsem viděla, Miami-Lisbon-Praha - 250 dolarů. Doopravdy koukněte na ty lety z Miami, jelikož jsem na to dostala tipy i od Amíků. Mají být prý nejlevnější v Americe.
Poplatek je, jak jsem psala výše, 250 dolarů - toť vše, výlety, akce, vše je z toho placeno.
Jídlo:
Oběd v restauraci - 60-70kč
Večeře to samé, věřte mi, po týdnu budete už jíst doma. Malý nákup na víc dní vás vyjde kolem 300kč.
Musíte si kupovat vodu, 7 litrů - 10soles, takže asi 80kč-100kč?
Doprava, autobus 1,5 soles - 10-15kč, taxík ve skupině vás vyjde stejně nebo levněji. Využijete to maximálně třikrát do týdne.
Jakmile se dostanete sem a zvládnete to levně, tady neutratíte skoro nic. 4000kč na měsíc bych tak odhadovala a budete si dopřávat jako páni.
Co se týče kosmetiky, lékárny, oblečení ceny jsou stejné nebo nižší než u nás.
A můj tip, kdo sme pojedete a uvažujete o tetování, jděte do toho tady! Vážně. Kdo jste viděl na instagramu, tak jsem se tu nechala poprvé tetovat, kdo jste si napsal o fotku, tak i víte co. :) Mam maličké minimalistické tetování a vyšlo mě to na 50soles, což je asi 300kč? Větší tetování vyjdou úplně stejně a samotné studio má skvělý vibe. Doporučuji - TADY.
Mas o menos, jestli mě měsíční pobyt tady se vším všudy vyšel na necelých 20 000kč? Bez zpáteční letenky. Nezapomeňte, že vás do Peru nemusí pustit bez potvrzení, že opustíte zemi. Nemusíte mít víza, ale nějaké potvrzení určitě mějte. O tom se ale rozepíši více později.

Moje pocity z měsíce jako dobrovolník v Peru:
Trujillo je doopravdy malé město, i když má přes milion obyvatel. O víkendech tady najdete vyžití, ale přes týden to není jednoduché. Mně osobně měsíc bohatě stačil. Pláž je blízko, ale co tady v zimě, netuším.
Velký faktor je, jaké lidi chytnete. My na tohle máme vždycky štěstí! Ale pokud už uvažujete o něčem takovém, tak zde potkáte dost pravděpodobně cestovatele stejného rázu.
Jsou zde různé věkové kategorie, různé národnosti, různá povolání. Určitě zde nečekejte jen haranty či studenty, spíš 25 a více. My měli účetního, vojáka, študáky, cestovatele na vlastní pěst..
Ubytování bylo nad mé očekávání skvělé, útulné, bez problému a o vše je postaráno, co se týče domácnosti.
Samotné učení mě bavilo, posledních 14 dní jsme na to byli i sami, ale čeho je moc, toho je příliš. Proto říkám, je lepší mít nějaký vztah k dětem, já jsem ke konci docela kvetla. ALE zase mě to nadchlo tolik, že už hledám další možnosti někde jinde. Podle mě je to jeden z nejlevnějších a nejlepších způsobů cestování, jelikož se dozvíte, co nejvíce o kultuře a životě místních.
Šla bych do toho tady znovu? Asi ne. V jiné zemi ano.
Doporučuji lidem, co si chtějí vypilovat španělštinu. Tady nebudete mít jinou možnost. 
Udělejte si i čas na cestování po Peru, minimálně měsíc. Vše je od sebe hrozně daleko, budete potřebovat čas, je to velmi náročné po všech stránkách. Ale opět, o tom až příště.
Co se týče lidí, mimo dobrovolníky, děti se budou družit o sto šest, volat na vás na ulici, fotit se s vámi, neustále vás objímat a šahat na vás. Dospělí budou jen koukat. Pořád a neustále. Moc se k vám hlásit nebudou, ale zvědavost je hrozná, takže si zvykněte na hodně pozornosti.

Zapomněla jsem na něco? Napište si! :)
 BYDLENÍ
Tyto západy slunce budete mít z terasy skoro každý den.

1 komentář

  1. Skvělý článek. Velmi vám tleskám a fandím. Je super, co děláte. Často jsem o tom přemýšlela, ale nějak se neodhodlala. Plánujte ještě další? :)

    OdpovědětVymazat

Thank you for your lovely comments! :)