Social icons

Not so colorful rainbow mountain and traveler's dream Red Valley in Peru

25. ledna 2018
Rainbow Mountain, Red Valley, Peru

I don't know if you saw my insta stories the time we went up on Rainbow Mountain during December, but it was a huge disappointment. Our agency forgot about us, so we arrived late to the mountain and all the mountain was covered in fog and cold.
I have seen it for a little bit, but unfortunately not as much as I wanted since this was the highlight of my trip to Peru and first bucket list spot. I was highly disappointed by the horrible weather, which is normal during this season (I KNOW), but mainly by the huge amount of people there. It was truly tragical and as many real travelers tell you: IT IS NOT THAT COLORFUL! Most of the instagram post you see of this mountain are edited to make you wanna kill yourself once your reach the summit. Really, you guys, we need to stop to be fooled by fake instagrammers with too much photoshop on their brains
.
Anyway, there is no point of losing my mind over this. What to take from this and how to do Rainbow Mountain as a backpacker and low cost?
If you are off-season, you will probably get bad weather. Fog, cold and rain are common during the summer season. You will get to Vinicunca with any agency, which you can find on every corner in Cusco, no need to book in advance, and you will pay around $30. Expect too many people (I can not even imagine it during the high season) and, of course, altitude sickness and cold. It is at 5600m, which is my personal record so far. But after Huaraz and staying in Cusco for many days, we were kinda used to it. It's no surprise to see the people around you vomit their brains out, because they did not adjust properly. This is really high and it hurts.


CZ: Toto by se mělo jmenovat: Jela jsem do Peru kvůli Rainbow Mountain a viděla jsem úplný kulový, protože z nás instagram dělá voly.
Ono to celé začalo špatně, byla jsem stále spálená z Machu Picchu, vstávali jsme ve tři ráno, aby na nás cestovka zapomněla a o té doby se to jen táhlo. Však to znáte, když se daří, tak se daří.
Celý den jsme měli osobního řidiče, protože se na nás jaksi zapomnělo o skoro dvě hodiny. Nakonec jsme stihli naši skupinu dohnat, ale když jsem se škrábala na ten kopec, do 5600m. naprosto odhodlaná, že budu omámená neskutečnou krásou a můj život se po tomto výletu naprosto změní, jsme věděla, že je něco špatně. Pod kopcem jsem viděla jasně, jak svítí sluníčko, jak je celá hora otevřená.
Taky jsem ale mohla vidět, když jsem došla do 5200m, že se všechno zatáhlo, přišla mlha a když jsem dorazila až na samý vrchol (v tu chvíli už mi tekly slzy jak hrachy po tváři a pomalu mi zamrzaly na obličeji, jelikož tam je doopravdy velká zima) jsem věděla, že jdeme pozdě.
Nejen, že v tu chvíli zž zde bylo až moc lidí, ale nebylo vidět nic. N I C. Jedno velké nic. Abych vám to znovu objasnila, Machu Picchu bylo skvělé, ale pořád je to postavené lidmi nebo mimozemšťany, což mi je jedno, ale tohle je přírodní úkaz. Kam se asi dostanete jednou za život.
Sami se podívejte na fotky, jak to vypadalo, ať vám vnesu trochu reality do těch instagramových životů.
Každopádně, nemá cenu plakat nad roliztým mlékem. Co si z toho vzít, jak se dostat na Rainbow Mountain a kolik to stojí?
Pokud jedete mimo sezónu, dost pravděpodobně můžete vidět jen velké nic. Dostanete se sem pouze s cestovkou a vyjde vás to kolem 30 dolarů, nemusíte nic rezervovat dopředu, nabízí to za krásné ceny každá druhá cestovka v Cusco.
Očekávejte taky hodně lidí (nedokáži si to ani představit v sezóně) a samozřejmě, vysokohorskou nemoc a velkou zimu. Tady jste v 5600m, což je můj prozatímní rekord. Jelikož už jsme měli za sebou horší výšlapy a byli jsme zvyklí na hory, bylo to vážně v pohodě. Není ale překvapením, když vidíte lidi okolo vás zvracet. Toto je doopravdy vysoko a bolí to. Bolí to o to víc, když z toho nic nemáte.
Everything bad is good for something. Due to the late arrival of our journey to the mountain, we were able to see the birth of a small Alpaca. I could not imagine I could see anything like that, but it was a blessing. Alpacas, vicunas and llamas run as they please here. For example, the rare Vicuna is already protected because it has the finest fur and, of course, people get crazy about it.

CZ: Všechno zlé je k něčemu dobré. Díky tomu, že jsme se dostali na cestu na horu pozdě, jsme měli možnost vidět narodit se malou Alpaku. Ani jsem si nedokázala představit, že bych něco takového mohla vidět, ale poštěstilo se. Alpaky, vicuny a lamy zde běhají jak se jím zlíbí a například vzácná Vicuna už je i chráněné, jelikož má ten nejjemnější kožíšek a to samozřejmě zaslepuje lidem mozky, jak už to tak bývá.
Rainbow Mountain, Red Valley, Peru
Rainbow Mountain, Red Valley, Peru
But now I will tell you a secret, well known secret, I guess. On Rainbow Mountain, there is gonna be tons of tourists with you and you won't probably enjoy it much. It is sad, also because it got open just recently, but people get crazy as we know.
The secret is the Red Valley, situated right after Rainbow Mountain. It opened to the public very recently and this time not so many people know about it. How do I know that? Because on Rainbow Mountain you will stay with tons of people. BUT we went in 10 people the Red Valley and you truly can't imagine the beauty and pure nature that awaits you. I have never seen anything like it and if Rainbow Mountain is on your bucket list, this needs to be there right in front of it.
It is the true traveller's and backpacker's dream, because it is still unknown and without people and it is the real world's wonder, because it is all our mother nature. Your toursit agency should offer it to you in Cusco, with Rainbow Mountain the price is around 30 dollars, which is pretty lowcost for me. It is a full day trip, you will continue your journey right after Vinicunca, all the way down the beautiful valley. The path down takes some time, around 4 hours, but it is a very easy path and just downhill.

Teď se ale teprve dostanu k tomu nejlepšímu. Rainbow Mountain je otevřená pro veřejnost jen pár let. Nedávno se k tomu přidalo něco ještě víc neuvěřitelného: RED VALLEY
Cestovka by vám to měla nabídnout jako společný jednodenní výlet. My jsme od nich bookovali všechno, tudíž Red Valley jsme dostali zadarmo.
Toto, co vám sem píšu, si vy zapište někam hluboko do mozku. MUSÍTE JÍT RED VALLEY! Prostě musíte, v životě nic takového neuvidíte.
Proč vám to tak podbízím? Jak jsem psala, na Rainbow Mountain bylo desítky, možná i pár stovek lidí s námi. Red Valley jsme šli asi v 10 lidech. Jak to můžete vidět na fotkách, byli jsme tam doopravdy sami. Samozřejmě, je nutno podotknout, že je trochu nebezpečné, ale je to zážitek na celý život a ta nejkrásnější příroda, co jsem kdy viděla. Je to cestovatelský ráj a pole neorané, toto ještě moc lidí nevidělo, takže pokud máte tu možnost, běžte!

CESTA Z RAINBOW MOUNTAIN DO RED VALLEY
THE PATH FROM RAINBOW MOUNTAIN TO RED VALLEY
Rainbow Mountain, Red Valley, Peru
Rainbow Mountain, Red Valley, Peru
Rainbow Mountain, Red Valley, Peru
Rainbow Mountain, Red Valley, Peru
Rainbow Mountain, Red Valley, Peru
Once you pay for the entry of the Red Valley reservation, you will have a stunning view of it all in front of you. You will see just red and green. This is so real that your eyes are gonna hurt from all  that beauty and colors. Forget abut your phone and take a good camera with you, it is so worth it. :)

CZ: Jakmile si zaplatíte vstup do parku Red Valley, okamžitě se vám otevře neuvěřitelný výhled. Všude uvidíte jen rudo a brčálově zeleno. Čeká vás strmí sestup do údolí, zde ale pořídíte ty nejlepší fotky. Tady se vykašlete na telefon a pořiďte si pořádný foťák, abyste ty krásy mohli alespoň trošičku zachytit.
Rainbow Mountain, Red Valley, Peru
Rainbow Mountain, Red Valley, Peru
Rainbow Mountain, Red Valley, Peru
Rainbow Mountain, Red Valley, Peru
Rainbow Mountain, Red Valley, Peru
Rainbow Mountain, Red Valley, Peru
Rainbow Mountain, Red Valley, Peru
Rainbow Mountain, Red Valley, Peru
Rainbow Mountain, Red Valley, Peru
Rainbow Mountain, Red Valley, Peru
Rainbow Mountain, Red Valley, Peru
One thing to be ready for is the long walk down the valley. Count with the hike to Rainbow Mountain and after 4-5 hours walk downhill. The nature is beautiful, but you need to work for it. We didn't have bad weather like at the top of the mountain, but it was raining sometimes. The walk is super easy and you don't need to worry about altitude sickness.

CZ: Jediné, na co se musíte připravit je sáhodlouhý pochod. Cesta přes Red Valley trvá něco málo kolem 4-5 hodin a už máte za sebou výšlap na Rainbow Mountain. Naštěstí už není nic do kopce, jen hezky v klidu dolů. Nás bohužel potkal i déšť, pak ale přišlo sluníčko a počasí jsme měli na rozdíl od Vinicunca krásné.
Rainbow Mountain, Red Valley, Peru
Rainbow Mountain, Red Valley, Peru
Rainbow Mountain, Red Valley, Peru
Rainbow Mountain, Red Valley, Peru
Get ready for some serious cuteness, there is much more to see! Llamas, Alpacas and Vicunas are waiting for you to make your views even more stunning.

No a potom, víte, co přijde potom?  Lamy, alpaky a vicuny. Tisíce, všude, aby vám zlepšily den a fotky. 
Rainbow Mountain, Red Valley, Peru
Rainbow Mountain, Red Valley, Peru
Rainbow Mountain, Red Valley, Peru
Rainbow Mountain, Red Valley, Peru

DID YOU FIND THIS ARTICLE HELPFUL? SHARE IT AND LET OTHER TRAVELERS KNOW ABOUT THIS MAGICAL PLACE. THANK YOU. :)

Cestování na vlastní pěst, bez pravidelného příjmu je těžké. Pojďme si navzájem pomoci, ZDE najdete kredit na airbnb.com, pomůžete jak sobě, tak i mně, pokud se zaregistrujete pod mým linkem. Díky :)

As you probably know, travelling by yourself without any income is hard and challenging, help me and yourself by registration HERE on airbnb.com for some extra money for our amazing travels. Thank you so much! :)

8 komentářů

  1. Red Valley vyzerá prekrásne, tam by som sa rada pozrela.

    https://lamodaeanarchia.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
  2. Dech beroucí fotky a skvělé článek! Asi by mi upadli nohy. Tenkrát jsme s holkama lezly v Indonésii na kráter a myslela jsem, že umřu :D
    Meet My Lovely World

    OdpovědětVymazat
  3. To je krása. Ty barvy... Moc krásné fotky :)

    OdpovědětVymazat
  4. Red Valley vypadá úžasně, skvělé, že po zklamání z Rainbow "vyklulo RED VALLEY slunce" :) Určitě zážitek!

    OdpovědětVymazat
  5. Your photos are beautiful & yes, it is quite sad that Rainbow Mountain is being overly utilized & heavily damaged. We had the most amazing, positive experience when we visited in May 2017 and I will be posting my story in the next few weeks on my blog...www.simplyangella.com

    Thanks for sharing about the Red Valley. This is good to know in case we want to revisit Peru again in the future! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělý článek, akorát ta nadmořská výška úplně nesedí - určitě to není 5600 m.n.m., jen něco málo přes 5 tis. A od letoška Peruánci zpřístupnili Vinicuncu ještě více - udělali novou, kratší cestu z druhé strany...takové davy jsem neviděla...vlastně asi nikde. Hrůza běs. Naštěstě Red Valley stále skoro bez lidí :)

    OdpovědětVymazat
  7. hello!! Very interesting discussion glad that I came across such informative post. Keep up the good work friend. Glad to be part of your net community. Rainbow Mountain Trek

    OdpovědětVymazat

Thank you for your lovely comments! :)