Social icons

FESTAS DE LISBOA | červnové oslavy v Lisabonu

28. června 2017


Magický měsíc v Lisabonu a možná asi ten nejdůležitější. Červen je jeden z nejvíce navštěvovaných měsíců v Portugalsku. Proč? Jsou zde totiž oslavy Santo Antonio, Festas Lisboa, kdy je skoro celý měsíc, hlavně první půlka, celé město doslova na nohou. (Něco podobného probíhá o pár dní později v Portu.) Je to velký blázinec. Spousty turistů míří do Lisabonu právě v tuto dobu, aby měli možnost zažít neuvěřitelnou atmosféru.
Hlavním znakem tohoto měsíce není jen samotný Santo Antonio, patron Lisabonu, ale jsou to hlavně sardinky, jejich výlov začíná právě v červnu. Nenechte se totiž zmást turistickými blbostmi, ale sardinky nejsou čerstvé celý rok, ale snad jen do září, poté už dostanete jen mražené, potřebují totiž velkou část roku na svůj růst.
A jak můžete vidět na fotkách, pořekadlo, že jste nahňácaný jak sardinky je lehce mimo, protože tyhle sardinky jsou pomalu velký jak losos.
V každé městské části Lisabonu se objeví stánky zvané Arraial - právě s grily, pivem a vínem, všichni razí do ulic a řádí. Po celém městě skoro každý večer probíhají koncerty, pohoštění a bujaré pití. Ráda bych vám tu atmosféru popsala, ale to nejde, to si člověk musí zažít.
Víte, tady jsou všichni blázni, proto to mam tak ráda, ale tenhle měsíc, jsou všichni jak utržený ze řetězu.
Zpátky k sardinkám. Abyste si vychutnali takovou správnou sardinku, musíte vědět, jak na to. Dostanete ji totiž na chlebu, pořádně poolejovanou a musíte jich sníst co nejvíce. Takže následně už si neberte nový chleba, ale na ten samý si nechávejte dát jednu sardinku za druhou a až váš chleba bude plavat v oleji, tak ho teprve můžete sníst. Já ryby nejím, takže FUJ. Ale všem, co jsme to dali ochutnat, se po tom mohli utlouct.
Mému okolí nejvíc chutnají ty v Alfamě, zkoušeli jsme se snad po celém městě, ale Alfáma je Alfáma, ať vám každý říká, co chce.
My jsme se první půlku měsíce pokoušeli vymést veškeré akce spojené s Festas a že ji je požehnaně. Všude po městě vám rozdávají speciální noviny k této akci, viz. obrázek. Tam si najdete vše potřebné, co chcete navštívit a vše je zadarmo. Noviny jsou i v angličtině.
Festas de Lisboa, Santo Antonio, Ejnets
Začneme s akcemi, které nesmíte v červnu vynechat:

Orquestra Gulbenkian (3.6. 2017)
Na hlavní náměstí Praça do Comércio se každý rok hned na začátku měsíce, tentokrát třetího června, koná koncert národního orchestru zcela zdarma. Toto nám bylo doporučeno ze všech stran jako něco, co člověk nesmí během oslav vynechat. Ten den byla hrozná kosa, ale my si to tam vystáli a nakonec na nás zbylo i místo na sezení. Koncert není dlouhý, ale o to je to krásnější a doopravdy doporučuji jako start k Festas, pořádně vás to naladí.

Fado no Castelo (8, 9, 10 - 6. 2017)
Vstup na Lisabonský hrad je poměrně za velký poplatek, když jsme se dozvěděli, že slavní zpěváci Fada zde budou vystupovat a ještě zadarmo, museli jsme jít. Fado je tradiční, srdceryvný portugalský zpěv doprovázený portugalskou kytarou.
A byl to doopravdy zážitek, zvládli jsme dva večery, jeden i s mamkou a bráchou. Na vstupenky si musíte počkat v době prodeje buď u Fado muzea v Alfamě nebo před hradem, počítejte, že budou velmi rychle pryč. Z hradu máte neuvěřitelný výhled na město a do toho tradiční portugalský koncert, prostě nádhera. Doporučuji.

Kolem tohoto času, od 10. už to začíná ve městě pořádně žít a doporučuji večer vyrazit do centra, hlavně o víkendech. Někde, jako třeba v části Bica, ani neprojdete ulici. Všude teče víno, pivo a Sangrie proudem. VŠUDE TO VONÍ SARDINKAMA. VŠUDE! O téhle vůni a tomto měsíci psali spisovatelé a básnící vele díla a vraceli se kvůli tomu do Lisabonu. Já tuhle vůni budu mít už do konce života v hlavě, je to něco tak nádherného, že se to nedá ani popsat.
Festas de Lisboa, Santo Antonio, Ejnets, Sardinhas
12-13. 6. SANTO ANTONIO DAY
Na dvanáctého se připravte, je to záhul. My tento den strávili nakonec na pláži, ale je speciální hlavně proto, že probíhají celý den svatby v Sé Cathedral a následně svatební průvody. Mě ale na tohle neužije, venku bylo asi 876545678 stupňů, tak se šlo na pláž.

MARCHAS POPULARES
Od devíti hodin večer od Marques de Pombal přes celou Avenidu probíhají slavnostní průvody, kdy každá lisabonská část má své tanečníky, kteří se řádně nastrojí, připraví muziku a soutěží o první místo za kostýmy a přehlídku. Bohužel, organizace byla poměrně špatná, tudíž jsme jich viděli jen pár, ale bylo to ažaž.

OSLAVY SANTO ANTONIO
Hned na tohle naváže obrovská párty po celém městě. Nám bylo řečeno, že ani nemá cenu chodit do Alfamy, protože se tam nehnete. Hnuli jsme se tam překvapivě v pohodě a vážně doporučuji tam jít tu atmošku nasát, protože to už nikde nezažijete. Bylo to něco neuvěřitelného. Každý tančil, každý měl něco na hlavě, každý se bavil, každý pil a zpíval. Nádhera.
Co vám nedoporučuji je Bica, protože tam se vážně nehnete už od brzkých hodin. Hlava na hlavě a to doslova. Ale pokud chcete zažít všechno jako my, jen směle do toho. :)

Co nám následně bylo doporučeno byla část Mouraria, je zde méně turistů a je to také velmi umělecká část, tudíž jde zde vyžití spíše pro mladé. Pokud se chcete vyhnout davům v Alfama, zkuste Graca, kde by to mělo být o něco mírnější.
Za sebe vám doporučuji miradouro Santa Catarina, kde skoro každý večer probíhá koncert během západu slunce.
Po celém městě se otevřou stánky i s Churros, určite znáte tu španělskou dobrotu, tady ale ochutnejte Fraturu, je to něco jako náš langoš, ale sladké se skořicí.
Za Sardinku byste neměli utratit více než 1euro, s chlebem 1,5e. Pokud nejíte ryby jako já, tak ochutnejte tradiční bifanu, což je samozřejmě jak tradiční portugalské jídlo, ale během tohoto svátku ji dělají hojně u stánků. Také ochutnejte pao con chorizo, po městě je dost stánků, kde vám dají čerství, zrovna vytáhnutý z pece, nejlepší je v Arraial v Santos.


Abych to nějak shrnula, vyražte do města a užívejte si, jezte a pijte, tohle nikde na světě nezažijete a pokud máte limitovaný čas v Lisabonu, červen je měsíc, kdy ho navštívit. Portugalci si to umí doopravdy užít, každý večer tráví venku. Projděte si každou část, zajděte na pár koncertů a akcí a dvanáctého se pořádně zmazejte, jako my. :)

Festas de Lisboa, Santo Antonio, Ejnets, Churros
Festas de Lisboa, Santo Antonio, Ejnets
Festas de Lisboa, Santo Antonio, Ejnets
Festas de Lisboa, Santo Antonio, Ejnets
Festas de Lisboa, Santo Antonio, Ejnets
Festas de Lisboa, Santo Antonio, Ejnets
Festas de Lisboa, Santo Antonio, Ejnets
Festas de Lisboa, Santo Antonio, Ejnets
Festas de Lisboa, Santo Antonio, Ejnets
Festas de Lisboa, Santo Antonio, Ejnets, Sardinky
Festas de Lisboa, Santo Antonio, Ejnets, Alfama
Festas de Lisboa, Santo Antonio, Ejnets, Fado
Všechno o Lisabonu - rady, tipy, triky, život najdete TADY | Everything about Lisbon check HERE


Cestování na vlastní pěst, bez pravidelného příjmu je těžké. Pojďme si navzájem pomoci, ZDE najdete kredit na airbnb.com, pomůžete jak sobě, tak i mně, pokud se zaregistrujete pod mým linkem. Díky :)

As you probably know, travelling by yourself without any income is hard and challenging, help me and yourself by registration HERE on airbnb.com for some extra money for our amazing travels. Thank you so much! :)

10 komentářů

  1. i love santos populares and festas de lisboa! such cool nights, full of fun and friends :) it's really cool =) i'm glad you got to enjoy it :D

    TheNotSoGirlyGirl // Instagram // Facebook

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý článek a boží fotky, musí to mít úžasnou atmosféru! Chtěla bych zažít ten koncert národního orchestru :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tie fotografie sú nádherné, článok ešte lepší :)

    OdpovědětVymazat
  4. Celé to znie úplne bláznivo, ale úžasne zároveň :) :)

    OdpovědětVymazat
  5. Naozaj krásne fotky a je vidieť, ako veľmi si to dokážeš užiť :) Za mňa big like. Inak, znie to veľmi netradične, no to sa mi páči.

    www.lifi.sk

    OdpovědětVymazat
  6. úžasné fotky :) Churros by som neskutočne veľmi chcela ochutnať a tieto vyzerajú geniálne!

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  7. Nádherné fotky, majú takú netradičnú atmosféru! :)

    Bibi Brooks

    OdpovědětVymazat

Thank you for your lovely comments! :)