Social icons

Jak na pěkný instagram?

6. prosince 2016
ejnets, instagram
Dva dny zpět jsem měla u nás doma menší workshop na téma: Jak na instagram? I když nemam velké množství followers, myslím, že mam hezké fotky, které dávají smysl a naučila jsem se sama ovládat trochu tenhle svět. Hlavně nemam prázdná čísla, ale opravdický lidi, kteří se mnou rádi komunikují a já s nimi.
A tak jsem se rozhodla sepsat několik bodů, které mi za poslední tři měsíce, co jsme tady, dali skoro 1000 sledovatelů. 
1. Samotná fotka.
Já vím, že je to strašně lákavé sdělit světu, co právě děláte, co jíte, kde sedíte apod. Teď to myslím vážně, sama to znám. Každopádně nedělejte to, dejte si záležet na fotce. Vyfoťte danou věc třeba dvacetkrát, ale pokud je špatné světlo, ani tisíc filtrů vám to nezachrání. Jakmile je fotka špatná na kvalitu, nikdy s tím nikam nedojdete. Vyhněte se mázlým, hodně tmavým, zrnitým fotkám. Nepostujte tisíce fotek najednou, která vypadají stejně.
2. Světlo, kontrast, struktura.
Jak jsem se zmínila předtím, světlo hraje snad tu největší roli. Světlá, dobře viditelná fotka bude mít vždy více oblíbenosti, než tmavé. Stačí si s tím pohrát v aplikaci samotného instagramu. Nikdy to také nepřehánějte s kontrastem, všimla jsem si, že oblíbenější fotky jsou ty trošku vyblednuté, samozřejmě, pokud fotíte kytky, je to něco jiného. Struktura taky dělá hodně, pomůže vám trochu zastínit rozmáznutí a dá fotce větší šmrnc a drama.
3. Rozložení.
Fotky a samotného instagramu. Nikdy nedávajte stejné fotky za sebou. Pokud máte dvacet fotek vašeho pejska, nechte si je na později, nikdy je nepostujte najednou. Ani selfíčka, prosím vás. Rozplánujte si to, kontrast vždy přitáhne oko nejvíc. Pokud fotky rozložíte, proložíte jinýma, instagram bude dávat větší smysl. Sama dávám ráda dohromady určitý styl a barvy, zatím na tom ale musím pracovat. Nezapomínejte, že méně je více! To samé platí u fotky, zbytečně se nesnažte do fotky narvat, co nejvíce věcí, mam pocit, že to už je trochu pasé. 
4. Téma.
Tohle je asi to nejdůležitější. Každý úspěšný instagram má svoje téma a od toho se musíte odrazit. Já jsem se našla v cestování, street art, hudbě. Musím se přiznat, že teď se snažím změnit můj insta na více alternativní, ale pořád se držím svého. Snažte se zamyslet nad tím, co vás baví a co chcete světu říci, lidi ocení více originalitu a jednoduchost, než přeplácaný instagram.
5. Sledujte lidi ve vašem okruhu.
Tohle se vysoce pojí s bodem čtyři a pomohlo mi to nejvíce. Přestala jsem sledovat lidi, kteří neměli s mými záliby nic společného a jejich téma bylo úplně odlišné od mého. Jakmile jsem ale začala komunikovat a sledovat stejné instagramy všechno se změnilo a já jsem konečně našla ty 'zatracené' sledovatelé a lajky a komentáře a lidi se mi začali ozývat. Takže pokud děláte fashion, asi se moc nezaměřujte na hudbu nebo pokud cestujete, cestovatelé - je to vaše. Nejen, že právě z nich dostanete inspiraci a uvidíte, jaké fotky letí a kam se to vyvíjí, ale budete i ve vašem okruhu. A hlavně těch lidí nesledujte jen 15, musíte to trochu roztočit.
6. Zapojte se!
Tagujte, hashtagy, komentujte, vždy odpovídejte na komentáře a lajkujte. Ale vždycky to myslete vážně, pokud vidíte krásnou fotku, dejte ji vaši podporu, stejně jako oni dají potom vám. Všechno jde zde rovním dílem a jak se chováte k ostatním, to taky dostanete. A nikdy nevíte, kdo vaši fotku může sdílet a díky tomu vám otevře dveře do úplně jiné instagramové dimenze.
7. Komentář u fotky.
Často se snažím dát k fotce komentář, který stojí za to a lidem něco dá. Samozřejmě, ne u každé fotky, ale jednou za čas. Obzvláště, co jsem tady v Lisabonu mam možnost lidem sdělit něco o tomto místě, právě k tomu využívám někdy více instagram než blog.

Snad jsem zde zahrnula všechno, ale tyhle body mi pomohly nejvíc. Co se týče aplikací na úpravu fotek, používám pouze Snapseed, dostala jsem na to doporučení právě od fotografa, co byl s námi v Algárve a je to zatím ta nejlepší aplikace, co jsem na úpravu fotek kdy měla. Dříve jsem používala Vsocam a ColorStory. Za sebe vám ale doporučuji začít fotit kvalitní fotky, jde to i s telefonem, 95% mých fotek je právě z iphonu a jakmile máte dobrou fotku, stačí jen upravit světlo a strukturu. Nebojte se označovat lidi, kteří jsou spojený s tématem vašeho insta či fotky, velké instagramy jsou často založeny na sdílení jiných.

Pokud se zajímáte o cestování, tady jsou moji oblíbenci, kteří i sdílejí ostatní:



A články či stránky, co mi pomohly s instagramem:
Vše ale najdete na pinterestu, je tam tisíce článků jak na to.
Snad vám byl článek nápomocný a podělíte se semnou o vaše tipy a triky. :)


3 komentáře

  1. Do konce roku (max do jara) chystám jeden malý "projekt" k mobilním fotkám, určitě bude i složka "instagram", tak bych ráda pak využila i některé tvé fotky :) (napsala bych ti případně, až to budu aktuálně řešit) :)

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím se vším + dodávám, že ty ještě navíc prostě krásně fotíš :-)))

    OdpovědětVymazat

Thank you for your lovely comments! :)