Social icons

proč si najít cestu k BIG MAGIC

26. ledna 2017
big magic, elizabeth gilbert
Big Magic od Elizabeth Gilbert je jediná populární knížka, co jsem si tady v Lisabonu koupila. Jelikož ji mam jako autorku moc ráda, ale hlavně mám ráda její víru v to, že inspirace k nám přichází odněkud ze shora a že vnitřní génius nežije v nás, ale je nám dán. Že velký nápady nepřicházejí jen tak z vaší hlavy, ale samy si vás najdou, přijdou k vám a je jen na vás, co s tím uděláte. A řekněme si popravdě, mam krizi jak blázen, a tahle knížka na mě čekala v knihkupectví poslední na poličce, tudíž to nyní vidím, jako poslání z výšin.
Zpátky ke knížce. Její 'věda' mě zajímá od té doby, co jsem ji viděla mluvit pro TED talk:
Její názor je mi totiž blízký, sama si taky myslím, že všechno k nám přichází odněkud nahoře a pokud se o nápady nestaráme, prostě jdou dál.
Určitě se mi líbí i názor týkající se tvorby a pomoci druhým. Nemáme se snažit nikomu pomáhat, pokud to doopravdy v sobě necítíme. Ublížíme tak jen sami sobě, jelikož nikoho nepřesvědčíte o své pravdě, pokud s tím sami nejste zžití. Jak sama říká, pomohla víc lidem s Eat, Pray, Love jako knihou pro sebe, než pro ostatní, a proto z toho byl takový trhák. Nesnažila se lidem vnutit svou pravdu.
Co se týče Big Magic, kniha není žádný veledílo plný originálních nápadů a je napsaná velmi jednoduše. Pro umělce nebo pro lidi, co se snaží to někam dotáhnout v kreativním světě je super návod, jak trošku pozměnit myšlení, jak se přestat trestat za to, že zrovna nemáte dobrý den, týden či rok. 
Jak najít cestu k inspiraci nebo spíš jak tu cestičku pro inspiraci udělat, aby si vás našla, co nejdřív a vy spolu můžete spolupracovat ruku v ruce bez potíží.
Jelikož mam poslední dobou velkou kreativní krizi, knížka mi velmi pomáhá. Často se vracím k určitým kapitolám, abych si je zapamatovala jako mantru. Je to taková moje bible poslední dobou. Pro zimní depresi je jako dělaná. Doporučuji.

9 komentářů

  1. Túto knihu som si kúpila ako audioknihu, ktorú narozprávala sama autorka. Bol to doslova zážitok. Samotná kniha je skvelá, jej myšlienky, nápady a inšpirácia. A k tomu sa pridal skvelý spôsob akým to Gilbert celé narozprávala. Veľmi som sa smiala pri jej počúvaní. A rozhodne si ju plánujem kúpiť aj v papierovej podobe, aby som ju mala stále pri sebe a mohla si kedykoľvek polistovať.

    http://lamodaeanarchia.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
  2. Podobnou knížku jsem taky nedávno četl, jmenovala se Tady a Teď od Amy Cuddyové, doporučuju!

    OdpovědětVymazat
  3. Súhlas! Milujem Liz a knihu som čítala... veľmi mi pomohla v lete, keď som začala brať písanie vážne a začala ozaj tvoriť :)

    Flung out of space

    OdpovědětVymazat
  4. Tak za tenhle článek ti děkuju! :) Knihu si rozhodně pořídím, jen nevím, jestli v češtině nebo v angličtině. :) Jdu si pustit přednášku z Tedu. :)
    Yane nee

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to vypada super, urcite pridam na svuj seznam :)

    CITC

    OdpovědětVymazat
  6. Doposlouchala jsem video, úplně super, zase jiná perspektiva myšlení, vnímání různých věcí :)

    OdpovědětVymazat
  7. Na tuhle knížku jsem se hrozně těšila. Ale nějak mi prostě asi nesedí styl, jakým Elizabeth Gilbertová píše. Po přečtení jsem měla pocit, že jsem se vlastně nic pořádného nedozvěděla a vůbec jsem neměla pocit, že by to mojí kreativitu nějak ovlivnilo. Každopádně je fajn slyšet i druhý názor :-). Je něco konkrétního, co z knihy v praxi využíváš?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím v praxi z toho nepoužívám nic, kniha mi spíš přijde, že má člověku otevřít oči a perspektivu, jak se ke kreativitě chovat. Každopádně vlastně občas si opakuji mantru, že si užívám svou kreativitu, jelikož poslední dobou nemam žádnou inspiraci a potřebuji s k ní najít cestu :) Díky za komentář :)

      Vymazat
  8. knihu mám a je to pre mňa niečo ako biblia. Nielenže je to jedna veľká pravda, ale aj spôsob, akým je napísaná sa mi veľmi páči, jednoducho, ľudsky, aj keď hovorí o tom, že kreativita prichádza "od niekiaľ) v jej podaní mi to nepríde ako žiadne "čáry máry" ale celkom logické a praktické vystvetlenia a postupy :)

    www.petitejardin.sk

    OdpovědětVymazat

Thank you for your lovely comments! :)