Social icons

BACKPACKING AMERICA VIII. | WHAT TO SEE IN HUARAZ

30. prosince 2017
Huaraz, Peru, ejnets.com, Laguna 69

Huaraz and its famous hikes! I am not a fan of mountains. Seriously, that is something I simply don't do and, after this, I will never change my mind.. probably. We have decided to do Huaraz, because we have heard great stories about Laguna 69. In the pack from the travel company we got also Pastoruri glacier, just to get ready for Laguna 69, since you will walk a lot, in horrible condition and without acclimatization.
Right on the first day we went from 0 above sea level to 5200m. Walking up to Glacier was not so bad, but going down has been seriously tragic and we got super sick.
Guys, you need to get adjusted to this altitude or you will suffer a lot! There is no practice for it, just stay for some days in Huaraz before you hike.
Laguna 69 is lower, 4600m, but the hike is really hard and painful. The very last kilometer is just uphill, when 5 metres takes like 10minutes. It is worth it, but you will leave there eveything you got.


CZ: Huaraz a lezení po hůrách určitě nebylo v našem plánu. Po Trujillo jsme měli jet zpátky do Limy a z Limy do Cusca. Na tyto výšlapy jsme byli v podstatě donuceni od našich spolubydlících s tvrzením, že je to to nejkrásnější na světě. Spíš nejkrásnější utrpení na světě, abych to nazvala pravým jmeném.
Pokud budete plánovat něco podobného, z Trujillo to dává smysl. Pojedete Trujillo-Huaraz (9 hodin v noci) a následně Huaraz-Lima (dalších 9 hodin), ALE Trujillo-Lima (také 9 hodin).

Huaraz je 3000 m.n.m. (první facka) a hned jakmile jsme ráno dorazili náš čekal výšlap na Pastouri. Tento ledovec leží 5200 m.n.m a toto bylo moje první setkání s tak velkou nadmořskou výškou. Pokud plánujete Peru, už víte, že základ všeho je se hlavně aklimatizovat, když dorazíte na více než 3k. My to neudělali, nebyl čas.
Samozřejmě jsem o tom četla a věděla jsem, co mě čeká, to jednoduše k Peru patří a nikde se nedočtete nic jiného než: HLAVNĚ SE MUSÍTE PŘIZPŮSOBIT. Od spolubydlících jsme se také dozvěděli, jak moc budeme trpět a v podstatě nás vystrašili neuvěřitelným způsobem, takže jsem byla připravená na všechno.

Výšlap na Pastouri do 5k nebyl tak hrozný, jako pochod dolů. To nastalo to pravé peklo a vysokohorská nemoc si nás vychutnala pořádně. Přirovnala bych to k hodně špatné kocovině, kdy vaše hlava chce explodovat, nezabere ani ibuprofen a váš žaludek neustále pumpuje, plus samozřejmě nemůžete dýchat, protože nemáte přísun kyslíku. Takhle špatně mi nikdy nebylo, doporučuji hned zaspat, doopravdy to pomůže.
Pastoruri je příprava na Laguna 69, která nás čekala o den později s pěknou vstávačkou ve čtyři ráno.
Laguna 69 je sice níž, 4600 m.n.m., ale musíte si tam dojít, tedy vyšplhat. A tady si teprve šáhnete na dno, jelikož poslední kilometr je jen do strmého kopce a to samozřejmě bez vzduchu, bez aklimatizace, moc nejde. Půjdete pět metrů a budete deset minut odpočívat. Srdce vám málem vypadne z těla a plíce budou hořet, hlava vás bude bolet a tělo jaksi nepochopí proč byste něco takového dělali.. dobrovolně. Ale jak můžete vidět na fotkách, stojí to za to.
Šla bych do oho znovu? Ne. Ještě, když jste tak šikovní jako já a na cestě zpátky spadnete a potlučete se.
Doporučila bych vám to? Máte rádi hory a lezení po nich? Ano. Jste spíš plážový typ, jako já? Asi spíš ne. Doopravdy jsem trpěla, sice je to dobrá příprava na Cusco a výlety tady, ale je to dobrovolné utrpení.
Taková třešnička, pokud budete číst o vysokohorské nemoci, dočtete se toho hodně. Například, pokud se správně neaklimatizujete, tak můžete i umřít (blbost), poteče vám hodně krev z nosu (záleží na teplotě venku) a budete zvracet (svatá pravda, mně se to ale vyhnulo) a poslední bod - může vám to natolik zblbnout mozek, že vám i změní osobnost.
Kdyby to byla pravda, nemyslíte, že by každý druhý lezl do 8k dobrovolně bez přípravy a aklimatizace?


Huaraz, Peru, ejnets.com, Huascarán


WHAT TO SEE AND HIKE IN HUARAZ

HUARAZ CITY
We didn't like this city at all. Too many people into hiking and climbing, as I wrote before, that is something we simply do not DO! But, once in a lifetime, you have to try it.
There is not much to see in Huaraz, it is situated in a beautiful valley and you have an incredible view of mountains around. The center is also cute and above the city you can find a nice miradouro with a view. Definitely visit the archaeological museum of Huaraz, there many pre-inka artefacts.

CZ: Město mě nikterak nenadchlo, všichni jsou tady nadšenci do pochodů, hor a podobných radovánek a to jde jaksi mimo mě. Moc toho tady nenajdete, ale jsou zde krásné výhledy na hory, protože město leží v údolí. Z Huarazu ale povedou všechny vaše kroky, než vyrazíte do hor, navykněte si alespoň dva dny. To samé platí potom na Cusco.
Nezapomeňte navštívit archeologické muzeum v Huaraz, doopravdy stojí za to pro své nálezy pre-inka kultury.

NEVADO PASTORURI
The glacier is part of Cordillera Blanca in Andes and it is worth of seeing, the sooner the better. It is disappearing very fast, because of the global warming, so in couple of years, no glacier at all and let's face it, it would be a shame not to see it.
It is not so hard to get there, but the altitude is gonna kick your butt hard.

CZ: Ledovec, který najdete v jižnější části Cordillera Blanca v Andách. Je to jeden z posledních ledovců, který tu najdete. Za pár let už díky oteplování bude po něm, jelikož ho velmi rychle ubývá. Musíte se vyšplhat asi hodinu a půl do 5200m.n.m, což není žádná sranda, jak jsem psala výše, ale vzhledem k jeho silnému úbytku bych si sem ten výlet udělala, pokud budete v Peru.

Huaraz, Peru, ejnets.com, Nevado Pastoruri

LAGUNA 69
One of the most famous hikes and places near Huaraz is in Huascarán National Park. There are around 600 lagunas, but this one is in favour of the tourists for being an "easier" hike and, if you get lucky, you can see the famous Paramount mountain from here. National Park itself is something to see, the nature is breathtaking. During your walk you can also see the highest mountain of Peru, Huascarán (6768m), it is possible to climb it but only during winter (May and June).
For the hike up to 4600m to get to the laguna you need to try really, really hard. It is gonna be very painful.
You don't need to be super trained for hikes like this, you just need to adjust to the altitude at least one day.

CZ: V Národní parku Huascarán najdete přes 600 lagun, některé dostupné, některé ne. Ta nejznámější, hlavní díky výhledu na slavnou horu, která stojí symbolem pro Paramount (i když, zde to není úplně jasné, jelikož to může být i hora v Alpách v Itálii), je Laguna 69.
Je to také nejvíce turistické místo v okolí Huaraz, jelikož je "lehce" dostupná a velmi oblíbená turisty a horolezci. Jako lajk vám rovnou říkám, je to bída se tam dostat a většina lidí to vzdá v půlce. Bolí to. A hodně.
Samotný národní park Huascarán za to ale stojí, máte i úžasný výhled na nejvyšší horu Peru, Huascarán (6768m) a dá se na ni lézt v zimě, tedy květen a červen, pro nadšence.
Potřebujete mít na toto kondici? Sport by vám asi neměl být cizí, ať už jakýkoliv, ale toleranci na nadmořskou výšku si nevypěstujete ani nevytrénujete, to si musí tělo samo navyknout. Existuje na to hodně způsobů, jak si pomoci, o tom ale až příště.

Huaraz, Peru, ejnets.com, Nevado Pastoruri
Huaraz, Peru, ejnets.com, Laguna 69
Huaraz, Peru, ejnets.com, Laguna 69
Huaraz, Peru, ejnets.com, Laguna 69
Huaraz, Peru, ejnets.com, Laguna 69
Huaraz, Peru, ejnets.com, Laguna 69
Huaraz, Peru, ejnets.com, Laguna 69
Huaraz, Peru, ejnets.com, Laguna 69
Huaraz, Peru, ejnets.com, Laguna 69
Huaraz, Peru, ejnets.com, Laguna 69
Huaraz, Peru, ejnets.com, Laguna 69
Huaraz, Peru, ejnets.com, Laguna 69
Huaraz, Peru, ejnets.com, Laguna 69

DID YOU FIND THIS ARTICLE HELPFUL? SHARE IT AND LET OTHER TRAVELERS KNOW ABOUT THIS MAGICAL PLACE. THANK YOU. :)

Cestování na vlastní pěst, bez pravidelného příjmu je těžké. Pojďme si navzájem pomoci, ZDE najdete kredit na airbnb.com, pomůžete jak sobě, tak i mně, pokud se zaregistrujete pod mým linkem. Díky :)

As you probably know, travelling by yourself without any income is hard and challenging, help me and yourself by registration HERE on airbnb.com for some extra money for our amazing travels. Thank you so much! :)

8 komentářů

  1. Dovedu si představit to utrpení, ale za ty výhledy to muselo stát. ❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To sice ano, ale příště bych si to rozmyslela :D :)

      Vymazat
  2. Tie fotky sú úžasné, vyzerá to tam fakt skvelo... opisovala si tu hrôzu ale myslím si, že to nádherné prostredie to plne vykompenzovalo ♥ Skvelý blog, budem sem chodiť určite častejšie.

    S podzravom, KRISTYN MARAMA

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá nádherně, i když bych to asi nedala, dávají mi zabrat i Tatry :D Ale fotky jsou fakt krásné.

    OdpovědětVymazat
  4. Wow to musel byť ale zážitok. Ja som ešte v takých výškach snáď nikdy nebola.

    https://lamodaeanarchia.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
  5. I love hiking and mountains so this looks like a great place to visit! So beautiful!
    xoxo
    Annie

    OdpovědětVymazat
  6. krásné fotky!! https://onesecondwithbb.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Thank you for your lovely comments! :)