Social icons

BACKPACKING AMERICA IV. | HOW TO DO CRAZY LIMA

4. prosince 2017
Lima, Peru, ejnets.com



Lima is dirty.
Lima is full of people.
Lima is crazy.
Lime is slightly dangerous.
Lima is beautiful!


I didn't like Lima at first. It seemed dangerous, too crazy and the walls everywhere with the wire. Omg! What is this? But obviously, in the morning everything looked different. It didn't get less crazy, but it got more interesting. We have arrived the night before THE HUGE MATCH of Peru. So the craziness was real. Unfortunately, the night of the match I was completely devastated from the travels and I have slept through the game, the celebration woke me up and it was beautiful. :) So happy that Peru won after so many years.
Anyways, to tell you something about Lima. It is just too much, but you have to visit it, you just can't skip it. It is like an entrance to Peru. Beautiful, interesting, but nothing special. For me it was special tho, just because I was so tired of Europe. I needed something new and fresh and Lima gave it to me. Lima prepared me for what was coming later in Trujillo.
So now about my favourite parts of Lima and what you can't miss once travelling to the capital of Peru:

MIRAFLORES
If you miss Europe in Lima, you can not skip Miraflores. You will probably find accommodation here, as it is recommended everywhere. All the "gringos" are here, there are backpackers hostels, the best hotels, ocean, beautiful views, parks and HIP cafes and restaurants. But do not expect anything touristy, rather it has a bit of an alternative touch full of expats. You will find a lot of activities and events in this area, so look for accommodation here for sure. :)

RÍMAC
Right next to Lima, you will find a small town that of course looks like part of Lima, but we have been told it's a separate unit. It's one of the most colorful places I've ever seen and one of the most dangerous. But if you have common sense, certainly visit this place. It has many interesting buildings and churches. 

HUACA PUCLLANA
Right next to Miraflores you will find this special "hill" and I definitely recommend a tour because it is probably one of the oldest places you will visit in your life. Simply, it is a pyramid that was recently uncovered and built between 200 AD and 700 AD, at that time it was the center of all life. Be sure to pay a tour in English. For me, it wasn't so special as I did not understand most of the English of the guide and the true historical value of this place, but if you are into these things, it is a must-see in Lima. :)

MY TRAVEL TIPS FOR LIMA:
Pay a pick-up at the airport from the hotel. The taxi drivers are gonna eat ya and probably rob ya. After just use Uber, if you have connection, it works perfectly here and costs almost the same as buses. But at least once, take a ride with a bus, it is truly something special. 

Spanish is needed! Highly! I wasn't able to talk in English neither at the hostel, so try to get some knowledge of Spanish before you go.

Go everywhere soon. If you need to catch a flight, a bus or anything important, GO SOON! It took us two hours to get to the bus station from the hotel, which was just 10km away. The traffic is too much in Lima, you will spend all your life in the car, but unfortunately, you don't have a choice.

I was told several times to take care, Lima is super dangerous. Well, I really don't think so if you have any kind of normal brain. Just take care, don't show off, don't show your phone or any other expensive things and you will be more than ok.

COST:
Miami-Lima - 200dolars.
Hotel with breakfast in Miraflores - 191 dolars
Uber for 4 days all around Lima - 15dolars.
Food - the average restaurant dish in Lima costs betweem 8-10 soles.




Lima je špinavá.

Lima je přervaná lidmi.

Lima je bláznivá.

A Lima je (tak trochu) nebezpečná.

Lima je krásná!
Nemyslím si, že bych byla člověk, co trpí na kulturní šok. Samozřejmě, byly chvíli na cestách, kdy jsem si řekla: "Ok, tohle asi není úplně pro mě." Dělá mi spíše problém se neošívat doma.
Ale Lima mě lehce šokovala hned ze začátku: Všude jsou vysoké zdi s ostnatými dráty. Každý druhý barák vypadá jako vězení.
Teď ale k věci: Určitě zde nepotřebujete víc než 2 až 3 dny. Nečekejte zde klasické evropské atrakce, jako muzea, kavárny a klasická turistické lákadla. Centrum Limy máte v merku za chvíli, ale pokud si to chcete užít a vstřebat do sebe úplně jinou kulturu, dejte tomu čas.
V centru si dávejte hodně pozor. Fotila jsem mobilem a přistoupila ke mně starší pani, ať ten telefon dám pryč nebo o něj přijdu. Jednoduše, je zde všechno jinak. Ale popravdě, přišla jsem si zde bezpečněji než třeba v Římě, což je hlavní město veškerého humusu. Sorry not sorry všem Rome lovers.
Celkově, slovo "turistické" se zde snad ani nedá použít. Tolikrát mi bylo řečeno, že nejedeme objevovat žádné nové divy svět, jak je zde spousty turistů. No.. Po Barceloně si asi dokáži představit spousty turistů. Tady jsme potkali tak dva další cestovatele za hodinu. Asi tak moc turistické to tu je. Jistě, je i mimo sezónu, ale nedokáži si představit, že by to během sezóny vypadalo jinak.
Většina lidí tady jsou stejně batůžkáři a cestovatelé. Po té tragédii, co se teď děje v evropských městech, kde je nalepeno 765334578 lidí na jednom plácku, toto je trochu jiné kafe.

MIRAFLORES
Pokud vám ale ta Evropa v Limě bude chybět, nesmíte vynechat Miraflores. Dost pravděpodobně si zde najdete i ubytování, jelikož je to doporučeno snad všude. Všichni "gringos" se zde totiž slézají, jsou zde backpackers hostely, nejlepší hotely, oceán, krásné výhledy, parky a HIP kavárny a restaurace. Nečekejte ale nic turistického, spíš to má trochu alternativní nádech plný expats. Najdete tady hodně vyžití, takže ubytování hledejte zde. :)

RÍMAC
Vedle Limy najdete malé městečko, která samozřejmě vypadá jako část Limy, ale bylo nám řečeno, že je to samostatná jednotka. Je to jedno z nejbarevnějších míst, co jsem kdy viděla. Ale taky jedno z nejnebezpečnějších. Pokud budete mít ale selský rozum, určitě nevynechejte. 

HUACA PUCLLANA
Hned u Miraflores najdete toto zvláštní "stavení". Určitě doporučuji tour, jelikož je to dost pravděpodobně jedno z nejstarších míst, které v životě navštívíte. Zjednodušeně, je to pyramida, která bylo nedávno odkrytá a postavena kolem 200 až 700 AD, v tu dobu to bylo centrum veškerého života. Určitě si zaplaťte tour v angličtině. S rukou na srdce, jak můžete vidět na fotkách, je to hromádka čehosi. Podle nadšenosti a uchvácenosti mé dražší polovičky, to má jistě velký archeologický význam. Takže pro historiky jako dělané. 

Moje tipy:
Pokud budete spát v hotelu, zaplaťte si odvoz z letiště na hotel. Doopravdy. Taxikáři vás sežerou a není zde wi-fi, takže žádný Uber, i když zde funguje skvěle. Taxikáři tady kradou nejvíce, takže vás stoprocentně oberou a ještě odvezou na špatné místo. Nebo to můžete zkusit s hromadnou dopravou, cena vás vyjde skoro stejně, ale hned takhle na začátek bych nedoporučovala.
Po zbytek pobytu jezděte Uberem, je doopravdy za minimum.

Základ Španělštiny je třeba, určitě na vás budou koukat lépe a budou se k vám chovat tisíckrát lépe, když mluvíte Španělsky. Anglicky jsem se nedomluvila ani v hotelu.

V noci, když jsme letěli do Miami, jsem si chytře na jednom blogu načetla, jak zde nic nenakoupím, co se týče kosmetiky a hygieny. Vše mělo být hrozně drahé, bez možnosti výběru. To mě děsilo celý pobyt v Miami, takže jsem se samozřejmě vším nabalila. Opak je pravdou. Výběr je větší než v Americe a vše je alespoň o třetinu levnější. I v Limě. 
S tím se pojí ceny. Všechno, co potřebujete k životu. (Jako jídlo a alkohol. Nebo spíš alkohol a občas jídlo.) Je strašně levné. Na evropské a americké poměry, tohle je vážně něco. Pro mě byl levný Lisbon, ale tohle je extrém. Nechápu z čeho ty lidé žijí. 
Abyste si udělali obrázek, od té doby, co jsme tady, jíme jen po restauracích a všude jezdíme taxíkem. Zní to strašně hogo-fogo, ale vaření vás vyjde dráž než restaurace a taxík stojí jen o malinko více, než autobusová doprava a to jsem vážně chudá, děcka! Každopádně se tady musíte autobusem projet, zážitek na celý život!

Pokud někde musíte být na čas, vyjeďte o dost dříve. Doprava je šílená v Limě! ŠÍLENÁ! 10km od hotelu na autobusovou zastávku trvalo 2 hodiny s Uberem. Budete trčet v zácpě, budete se vařit v autě, takže je lepší počítat s velkým zpožděním. Na to apeluji dost! A pokud nechcete používat Uber, najděte si taxi společnosti, které jsou bezpečné.

Co se týče bezpečí, jak jsem psala výše, vůbec jsem se nebála. Musíte si jen dávat pozor, nechovat se jak tatar, nepředvádět se, nešachovat okolo s telefonem či drahým foťákem či hadrama. Další věc je, že jsme přijeli přesně na den na zápas Peru proti Novému Zélandu o postup na šampionát. Asi si dokážete představit, jak moc mam od fotbalu daleko, asi tak moc jak daleko jsem od domova. Ale toto byl zážitek. Bohužel jsem druhou půlku fotbalu prospala, protože cestování, že. Ale říkám vám to proto, že i během takového mumraje, co se děl tu noc v Limě, jsem si nepřipadala nějak ohrožena. Ale může to být díky výhře Peru.

Osobně, Lima se mi moc líbila, není to vrchol Peru a dost pravděpodobně ani zlatý střed. Ale je jiná. Je divoká, neukázněné, rozlítaná, nejdřív se vám nebude líbit, potom jste z ní paf. A dostanete chuť poznat Peru o moc víc, jen díky ní. Nebydlela bych zde, je to o zbláznění. Takže by z vás udělala okamžitě špinavou trosku, ale na tu chvilku za to stojí. 
Na pár dní doporučuji, ale potom jeďte dál, Peru toho má o moc víc, co nabídnout.

CENOVĚ:
Letenky z Miami do Limy - 4000kč
Ubytování v Limě v hotelu se snídaní v lepší části Miraflores na 4 dny - 191 dolarů.
Doprava po Limě s Uberem za celé 4 dny - 200kč (más o menos)
V Limě vás vyjde menu v restauraci kolem 8-10 soles, což je asi 60-100kč.


Lima, Peru, ejnets.com
Lima, Peru, ejnets.com
Lima, Peru, ejnets.com
Lima, Peru, ejnets.com
Lima, Peru, ejnets.com
Lima, Peru, ejnets.com
Lima, Peru, ejnets.com
Lima, Peru, ejnets.com
Lima, Peru, ejnets.com
Lima, Peru, ejnets.com
Lima, Peru, ejnets.com
Lima, Peru, ejnets.com
Lima, Peru, ejnets.com
Lima, Peru, ejnets.com
Lima, Peru, ejnets.com
Lima, Peru, ejnets.com
Lima, Peru, ejnets.com
Lima, Peru, ejnets.com
Lima, Peru, ejnets.com
Lima, Peru, ejnets.com
Lima, Peru, ejnets.com
Lima, Peru, ejnets.com
Lima, Peru, ejnets.com
Lima, Peru, ejnets.com
Lima, Peru, ejnets.com
Lima, Peru, ejnets.com
Lima, Peru, ejnets.com
Lima, Peru, ejnets.com
Lima, Peru, ejnets.com
Lima, Peru, ejnets.com
Lima, Peru, ejnets.com
Lima, Peru, ejnets.com
Lima, Peru, ejnets.com
Lima, Peru, ejnets.com

DID YOU FIND THIS ARTICLE HELPFUL? SHARE IT AND LET OTHER TRAVELERS KNOW ABOUT THIS MAGICAL PLACE. THANK YOU. :)
Lima, Peru, ejnets.com

Cestování na vlastní pěst, bez pravidelného příjmu je těžké. Pojďme si navzájem pomoci, ZDE najdete kredit na airbnb.com, pomůžete jak sobě, tak i mně, pokud se zaregistrujete pod mým linkem. Díky :)

As you probably know, travelling by yourself without any income is hard and challenging, help me and yourself by registration HERE on airbnb.com for some extra money for our amazing travels. Thank you so much! :)

5 komentářů

  1. waaaa závidím :) musel to byť skvelý zážitok ;)

    Viki Ceglédyová

    OdpovědětVymazat
  2. The place is not that bad though, instead it looks so awesome in your photos no wires hehe.

    http://itsbeyondimaginations.blogspot.com/2017/12/glitz-and-glam-prom-dress-x-new-arrival.html

    OdpovědětVymazat
  3. I've never heard Lima was dangerous before, that's interesting. Honestly, you make any place look like the best place to go xoxo great post!

    OdpovědětVymazat
  4. 200 kč za Uber za 4 dny. Are u fucking kidding me...:O

    OdpovědětVymazat

Thank you for your lovely comments! :)