Social icons

tam, kde na tebe nečekaj

19. března 2023
ejnets - Aneta Strohová

Feministkou snadno a rychle si nezaslouží jen post na sítích, ale snad i kratší úvahu. pro ty, co maj na to chuť.

kniha pro mě otvírá témata, která jsou pořád v české společnosti velké tabu. jasně. jste z velkého města? máte sociální sítě a tam pěknou progresivní skupinu, kde sledujete všechny fajn influencery, co jdou s dobou a nikdy by nevolili populismus? vítej v šťastné bublině. tahle bublina ale neni reality, stejně jako tato kniha neni samozřejmostí. stejně jako slova této knihy nejsou denní chleba typické české rodiny.

já jsem z ústí nad labem. a jsem miléniál. (jsem chudák, vždyť já vim) doopravdy jsem si myslela, že moje generace je ta progresivní a že nebudeme svázáni diktátem sexismu a patriarchátu. minimálně, že si budu moct dělat, co já chci, za svého dobrého rozhodnutí, a támhle Jiřka mě nebude za zády pomlouvat, protože bláznivá aneta má už po třicítce a ještě nerodí. bláhově jsem si myslela, že tohle už nám nehrozí. možnosti jsou otevřené. a jak mi jednou jeden týpek řekl při rozchodu: víš, já bych s tebou byl, ale těch možností je tolik.

a znova. já jsem z ústí nad labem. při poslední návštěvě jsme s kamarádkou zašly jednu krásnou sobotu do baru, bylo někdy po jedné v noci. bar plných chlapů po čtyřicítce, až na barmanky, nás tam bylo asi tři a půl - žen. kamarádka se ozvala první, zda to není divný, že tady neni žádná baba. no protože jsou doma s dětmi. a kluci můžou rajzovat. 


načež si k nám přisedl pán. tak nějak vyzvídal, odkud jsme, že z ústí? a že jsem vás tady ještě nikdy neviděl. to pamatujete tenhle bar ještě? vždyť to jste musely být ve školce. a máte holky muže?

 odpovídám, že mám. 

a na to pán:

a už jste rodila?

v mé naivitě jsem si myslela, že pán říká, rodilá. jako rodilá ústečanda. ptám se tedy ještě jednou, co prosím?

no jestli si rodila?

ne, nerodila.

a když máš muže, proč si ještě nerodila?


opakuji, já jsem z ústí nad labem... (a ačkoliv vyjádřím svůj názor na děti a svatbu níže, nejsem si zcela jistá, zda by žena měla být definována porodem. jako jen to mininum té sprostoty za tou otázkou. sprostota nemá nic společného s tím samotným porodem, jen konstatuji).

a popravdě, už jenom to, že je mi přes třicet, nemam děti a ani manžela. a pozor, ani to neplánuji. je to stále vrchol veškerého troufalství a pokud nesledujete kroky minulosti, v mém případě, bohužel i vrstevníků, tak jste jednoduše divná. co si budem, já jsem si na svoje konto již poslechla tolik urážek - studená, samotářka, divná, pošahaná, navždy skončí sama, uřvaná, už jenom to, že nenosim výstřihy, když mam co ukázat - prostě divná. knihu bych mohla napsat na to, jak moc špatná jsem za celej život byla, když odmítám procházet uličkou v bílých šatech a nechat se někomu předat. a pak hned dělat děti. protože to musíme definovat a ještě negativně, aby nám to konečně dalo smysl.

moc bych si přála, aby si společnost jednoduše zapamatovala to, že ne všechny ženy touží po svatbě a po dětech. tečka, konec diskuze. a hned za tím, že nikomu do toho nic neni. takže se na to ptát je nemístné, sprosté. jen si tady nechám poznámku, že se mě na to nikdy neptala nejbližší rodina nebo přátelé. opět - bublina. ale lidi, s kterými se již nevídám a nebo neznám.

bojím se toho, že tyhle obstárlé tradice jsou stále vnucovány do dívek mladšího věku. že jim je vkládáno do hlavy, že jako ženy nemají jinou možnost, než se zaškatulkovat do boxíku manžel a dítě nejlépe před třicítkou. že tohle srabáctví a sobectví se vylejvá na někom, kdo se teprve definuje a následně žije ve strachu. většina mých kamarádek či žen, které jsem znávala, mi řekly, že si vždycky myslely, že do dvaceti osmi budou mít tu rodinu a tím se jim naplní život. 

já vždy tvrdila, že chci být bohém. bylo mi několikrát řečeno, že na mě nikdo nikde nečeká, natož v zahraničí. a myslím, že si nesu hodně traumat a dovednosti nebýt nikdy šťastná, protože mě společnost už jako mladou dívku definovala jako neúplnou a zkaženou. ty nechceš svatbu? neříkej, že nechceš děti! nerouhej se! tohle přece holky neříkaj! počkej, si povíme, až změníš názor.

nemít nárok na názor a pocity mi vždy přišlo jako součástí ženství. můžete mít jen ty hysterické pocity, ty vás jako ženu definují, ale nechuť splňovat určité společenské konstrukty, na to už nárok nemáš.

v tomhle jsem vyrůstala já. a bojím se, že v tom vyrůstají stále další. 

a jako poslední bod bych si odložila, že jsem se dlouho bála něco podobného napsat, protože se támhle Jiřina od dětí urazí a hodí po mě sprostou slinou. ale pokud se já sama chci dostat z určitých traumat a komplexů, co si nesu, chci taky poukázat na moje právo mluvit o tom, že mě svatba, ani děti nelákaj a zároveň, proti tomu nic nemam, pokud za tím stojí konsent štěstí - všichni přítomní jsou šťastní, naplňuje je to a dělají to podle svého nejlepšího uvážení a potřeby. ne, protože nám společnost nadiktovala být tou, co byla a je ona. nedej bože, protože o tom někde rozhodl chlap, aby ženy hlavně plodily. 


já žádnou Jiřinu neznám.


odkaz na knihu ZDE

Feministkou snado a rychle

Chceš do sebe naládovat více feminismu? Nebo jen číst víc? Co zkusit i tyto knihy:

The Years - Annie Ernaux
A Frozen Woman - Annie Ernaux
Men Explain Things to Me - Rebecca Solnit
The Awakening - Kate Chopin
Trick Mirror: Reflections on Self-Delusion - Jia Tolentino
We Should All Be Feminists - Chimamanda Ngozi Adichie
Women Who Run With the Wolves - Clarissa Pinkola Estés
The Yellow Wall-Paper - Charlotte Perkins Gilman
The Dream of a Common Language - Adrienne Rich
In the Margins: On the Pleasures of Reading and Writing - Elena Ferrante
The Bell Jar - Sylvia Plath
The Complete Poems of Emily Dickinson
The Second Sex - Simone De Beauvoir
On Self Respect - Joan Didion

Aneta Strohová - knihy

Líbí se vám, co dělám? Můžete mi koupit kafe, na podporu tohoto blogu a mé závislosti. Protože si za to určitě nekoupím víno. :) Děkuji, že čtete a chodíte sem.

Do you like my work? You can support me by buying me a coffee. Thank you for reading and being here.



Okomentovat

Thank you for your lovely comments! :)