Social icons

Průvodce po Azorech, São Miguel: poznatky a zápisky z cesty

5. května 2023

Azory - průvodce


Já a Azory:

na cestě mezi Evropou a Amerikou je vulkanické souostroví Azory, noří se z oceánu jako ráj na zemi, jak kdyby si někdo chtěl odložil uprostřed modře kousek štěstí. Je to zvláštní mix, lesů a džungle, s jezery a krátery, výhledem na oceán, poseto květiny a zahaleno většinu roku do mlhy. São Miguel je kolem 200 dní v roce v mlze, není žádné překvapení, že se každému jen tak nepoštěstí a některé výhled holt člověk neuvidí. Přes jaro je tedy méně lidí, ale může se stát, že se výhledy neukážou. Nejlepší doba na návštěvu je tedy léto, kdy kvetou i hortenzie a představuje to nevídanou podívanou. Já déšť a vlhko miluji, protože ho je málo. Pro mě to představovalo všechno, co bych od života chtěla. A hlavně jsem na to čekala hodně dlouho, přes nedostatek financí, zrušené lety a covid, se to konečně stalo.


Azory - průvodce


Údaje z výletu sem:

Výlet byl na konci dubna 2023. (Počasí střídavě oblačno: pršelo, mlhy, nebyla zima. Kolem pobřeží nádhera na opalovačku, vnitřní část ostrova pod poklicí, jen občas se něco odtajnilo.)

Letěli jsme z Lisabonu se SATA - Azorskou aerolinkou. Bylo zpoždění, klasika, patří pod Tap Portugal. Stále to vyšlo stejně jako nízkonákladovka. Pokud si to můžete nakombinovat, zkuste toto.

Dovolená byla na 4,5 dne - od úterý odpoledne do neděle ranních hodin, kdy jsme letěli zpět Lisabon.

Letenky jen z Lisabonu vyšly na 100euro na jednoho, ubytování byl apartmán přes booking.com, také kolem 100 euro na osobu na pět nocí. Apartmán mohu jenom doporučit, byl v centru Ponta Delgada a byli jsme spokojení. 

Jídlo cenově levnější než pevninské Portugalsko - a restaurace mi všechny přišly top. Maso a sýry jsou neuvěřitelné. 


Půjčení auta na Azorech: Než si zaplatíte drahé auto přes internet, zavolejte si.

Doporučuji určitě půjčení auta, bez toho to půjde těžko. Jde to, samozřejmě, ale pokud můžete běžte do půjčení. My jsme zařizovali auto 14 dní předem, což bylo už pozdě - podle toho, co jsem si všude přečetla. Vyskočí na vás všechny servery, přes které se dá auto rezervovat, naskáčou vám tam poplatky a šup, auto na 4 dny bylo pomalu za 350euro, což nám přišlo přes čáru. 

Pokud jsme šli na samostatnou půjčovnu, již to vyšlo asi o dvacet euro méně, ale stále zbytečné poplatky, bez který se auto nedalo zabookovat. Dělali jsme tedy řádný průzkum, našli malou rodinnou autopůjčovnu a rovnou tam zavolali (TADY) Flor do Norte rent a car. 

Náš požadavek byl taky ten, že auto odevzdáme na letišti v neděli v šest hodin ráno, za což si pomalu všechny autopůjčovny řekly o 50 euro navíc. U tohoto malého podniku nechtěli nic, za všechno si řekli 200euro, byli milí a vstříční a vše šlo hladce. Takže moje doporučení je, než si objednáte drahé auto přes servery na internetu nebo naklikáte profláklé autopůjčovny, zkuste si zavolat a domluvit rovnou s nimi. 

Pár tipů k řízení: Místní rádi staví uprostřed silnice jen tak (v Algarve mi to nepřijde občas jinak). Silnice byly všechny v perfektním stavu. Když zadáváte místa do mapy, nedávajte to konktrétní místo, ale parkoviště nebo trail u toho. My si takto parkrát zajeli - já vím, pro někoho je to samozřejmost, my ale nevěděli. Nejsou zde žádné dálnice, nic se neplatí, jízda byla vždy v klidu. Jen pozor na špatnou viditelnost - husté mlhy.


Azory - průvodce


Počasí:

Na Azorech, São Miguel prší kolem 200 dnů v roce. Počítejte s mlhou, vlhkem. Neříkám tomu žáměrně špatné počasí, já déšť miluji, je ho málo, voda není. Pro mě byl toto ráj. Je dobré s tím ale počítat. Pokud chcete jet na jistotu, volte léto. Počítejte ale s lidmi. 

Toto jsem se před cestou nikde nedočetla, pokud bych s tim počítala, možná bych nebyla tak zklamaná, že jsem neviděla hlavní přírodní atrakci ostrova São Miguel, výhled z Boca do Inferno. Pokud tedy plánujete vaší cestu, počítejte, že zde hodně prší, a mlha a mraky se následně drží a stane se, že výhledy jsou jen do magického oparu. Stáhněte si nebo koukejte na Webcameras, kde můžete vidět jako vypadá počasí po celém ostrově.


Azory - průvodce
Azory - průvodce

Stejně jako já ale samozřejmě zjistíte, že to není jen o tom a najdete si to svoje. Plánovali jsme výlet na Azory podle toho, co nás bavilo. Já mam ráda výšlapy, procházky v lesích, výhled a útesy. Přítel si zamiloval všechny vodopády, kterých je tady nad stovku. Jsou tady termální lázně a u nich botanické zahrady. Někdo sem rád jede za pozorováním velryb a delfínů. 

Doopravdy je toho tady více než dost na plánování výletu sem - my jsme zde byli 4,5 dne a do začátku to bohatě stačilo. Příště už víme, co od toho chceme a budeme se řídit podle toho. Sama bych ráda viděla i další ostrovy - dá se naplánovat i výlet, kde navštívit všechny dostupné.


Azory - průvodce
Azory - průvodce

Azorům se říká Havaj Evropy, někde jsem i četla evropský Nový Zéland, já jsem na Havaji, ani Zélandu nikdy nebyla, takže nemohu správně posoudit. Pokud jste někdo byl jak na Havaji, tak na Azorských ostrovech, dejte prosím vědět, co si myslíte a jaké je porovnání?


Azory jsou ale ráj Evropy. Místo, které mi tolik chybí na pevninské části Portugalska. Jenže to nejsou jen lesy, abych to mohla přirovnat k Čechám či jen pláže a útesy, abych to mohla přirovnat jen k Portugalsku. Tohle má přidanou hodnotu. Zaparkujete auto ve vesničce, ujdete pár kroků a jste v džungli. 

Strhující výhledy na nekončíčí oceán z útesů, je jak najít místo, kde nebe je oceán a mraky jsou tak nízko, že vlastně nevíte kudy je nahoru a dolů.

Azorské ostrovy jsou jedna velká botanická zahrady - příroda je exotická, přesto mi to občas dávalo pocit domova. A ta vůně - kde vzduch chutná, kde se nemusíte bát nadýchnut, protože se přiotrávíte splodinami z aut a dalších pevninských jedů. Ta vůně přírody byla omamná a o to víc jsem si uvědomila, jak nedobře se žije na pevnině Evropy, co se týče ovduší.

Pokud plánujete cestu do Portugalska, tak není od věci se podívat, zda by nestálo za to si to prodloužit o výlet na Azory, jelikož dostupnost z Lisabonu je dobrá - lítá jak Azorská linka SATA (patří pod Tap Portugal) Ryanair a Tap Portugal. My zvolili SATA hlavně z toho důvodu, že od nízkonákladovky se cena lišila minimálně a dalo se to nakombinovat. Měli jsme ale zpoždění a viděla jsem i zrušené lety, kdo ale znáte Tap Portugal, nemůže vás to překvapit.

Zvolila bych 4 dny minimálně, abyste stihli to nejhlavnější a měli čas si vše pořádně vychutnat. My bychom toho možná stihli ještě více, pokud bychom se nejeli podívat na Boca do Inferno na třikrát. Dva pokusy z toho tam byla ale taková sibérie, že se nedalo vidět ani na krok, občas ani chodit přes vítr. Poslední pokus jsme zkoušeli vyčkat, zda se něco ukáže, ale viděla jsem jen kousíček. O důvod víc se vrátit zpět. Ne každý má ale samozřejmě tuto možnost, proto pokud chcete střelit na jistotu, zkuste od června do října. Vyslechla jsem si okolo i pár průvodců a ti zmiňovali to samé.

Pokud ale jste nezmaři, vždycky si něco najdete a máte rádi deštivé, chladnější počasí, toto je pro vás. Nemyslím si, že musím někoho přesvědčovat, abyste jeli sem. Pokud toto čtete, tak máte asi jasno. V přítím článku představím všechna oblíbená místa, která navštívit.

Taky bych chtěla moc poděkovat všem, co mi nahodili tipy na cestu a dávám všem za pravdu, že je to krása nesmírná, z fotek to nejde ani poznat a o tom, že se tam chci odstěhovat, asi nemusím ani mluvit. To je ale zase na někdy jindy. :)


A pokud se vám moje práce a články líbí - nebo využijete tento článek pro plánování vaší cesty, dole najdete link na odměnu pro mě, co se tváří jako kafe, ale bude víno.

Azory - průvodce
Azory - průvodce
Azory - průvodce
Azory - průvodce
Azory - průvodce
Azory - průvodce
Azory - průvodce
Azory - průvodce

Líbí se vám, co dělám? Můžete mi koupit kafe, na podporu tohoto blogu a mé závislosti. Protože si za to určitě nekoupím víno. :) Děkuji, že čtete a chodíte sem.

Do you like my work? You can support me by buying me a coffee. Thank you for reading and being here.

2 komentáře

  1. Krásné fotky, muselo tam být úžasně! Z části mi připomínají moje oblíbené Skotsko 💚

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tam jsem sama nikdy nebyla a strašně bych se chtěla podívat. Děkuji za čtení :)

      Vymazat

Thank you for your lovely comments! :)